Članak je filtriran: Srijeda, 18 Novembar 2020

Vlada FBiH je dala saglasnost na Program rada Federalnog zavoda za zapošljavanje za 2021. godinu.

Kada je riječ o Programu mjera za socijalno zbrinjavanje nezaposlenih osoba koje su u procesu stečaja, likvidacije, restrukturisanja i privatizacije preduzeća, ostale ili ostaju bez posla, za ove namjene je, na osnovu projekcija službi za zapošljavanje, u 2021. godini planirano 30.000.000 KM, što predstavlja povećanje za 160 posto u odnosu na planirana sredstva u 2020. godini.

U skladu sa Zakonom o profesionalnoj rehabilitaciji, osposobljavanju i zapošljavanju osoba sa invaliditetom, Federalni zavod za zapošljavanje izdvaja deset posto od sredstava planiranih Finansijskim planom za aktivnu politiku zapošljavanja u tekućoj godini, te ih uplaćuje Fondu za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom. U 2021. godini je za tu namjenu planiran iznos od 1.503.941 KM.

Federalni zavod za zapošljavanje u 2021. godini planira usvojiti programe aktivne politike zapošljavanja. Riječ je o Programu sufinansiranja zapošljavanja, Programu sufinansiranja samozapošljavanja Start up i Programu obuke i rada. Oni se odnose na podršku nezaposlenim pronalaženju zaposlenja, obuku/pripremu za rad, poticaje zapošljavanju i samozapošljavanju (Start up), te kreiranje novih radnih mjesta privremenog karaktera (uglavnom u javnom sektoru ili kroz tzv. javne radove). Planirano je da u 2021. godini programima aktivne politike zapošljavanja bude obuhvaćeno 12.000 nezaposlenih osoba.

Danas su prihvaćeni i Finansijski plan Federalnog zavoda za zapošljavanje za 2021. i procjena plana za 2022. i 2023. godinu, kao i Odluka o izvršavanju ovog plana za narednu 2021. godinu, a ovi dokumenti će biti upućeni Parlamentu FBiH na davanje saglasnosti.

Ukupna sredstva su za 2021. godinu planirana u iznosu od 117.920.482 KM, za 2022. u iznosu od 95.369.000 KM i za 2023. godinu u iznosu od 84.297.000 KM.

(akta.ba)

Objavljeno u Ekonomija

Sead Hadžijahić, doajen bosanskohercegovačkog sportskog novinarstva, umro je u 78. godini u Sarajevu.

Hadžijahić je rođen 14. maja 1943. godine u Zagrebu, a cijeli svoj radni vijek proveo u Televiziji BiH, odnosno u nekadašnjoj Televiziji Sarajevo.

Karijeru je počeo 1969. godine, a za četiri decenije predanog rada, realizovao je preko 2.000 televizijskih prijenosa i izvještavao s devet olimpijskih igara, uključujući sarajevsku 1984. godine.

Prenosio je finalne utakmice sva tri klupska prvaka iz Bosne Hercegovine – rukometaša Borca u finalu 1976. protiv Fredericije, košarkaša Bosne, zajedno sa kolegom Zoranom Popovskim, 1979. protiv Emersona, te košarkašica Jedinstva 1989. protiv Primigija.

Prenosio je, također, prvu zvaničnu međunarodnu utakmicu nogometne reprezentacije BiH koja je emitovana na televiziji u našoj zemlji. Bilo je to 1996. godine protiv Albanije u Zenici.

(Fokus)

Objavljeno u Vijesti

Brojni svjetski mediji i organizacije upozoravaju da Hrvatska granična policija zlostavlja migrante koji iz Bosne i Hercegovine žele ući u Hrvatsku kako bi se u konačnici domogli zemalja u kojima žele započeti život iznova. Der Spiegel je objavio dokaze.

Njemački Der Spiegel piše da se hrvatska policija svojim ophođenjem prema migrantima ismijava pravu na podnošenje zahtjeva za azil, omogućenom hrvatskim zakonodavstvom i Ženevskom konvencijom.

Svjedočenje Ibrahima, čije prezime nije objavljeno zbog njegove sigurnosti, otkrilo je brutalnost hrvatske policije koja je njega i njegove saputnike tukla metalnim palicama i drvenim šipkama.

"Vrati se u Bosnu", kazao mu je jedan od maskiranih muškaraca na engleskom, kad su ga isprebijanog doveli na obalu rijeke Gline, prirodne granice između Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Video koji donosi Der Spiegel nastao je u martu 2020. u blizini mjesta Poljana. Za osobe u tamnim odorama tvrdi se da su pripadnici hrvatske policije koji prisilno tjeraju ljude iz Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu.


Fotografije organizacija pokazuju izbjeglice pune rana, slomljenih ruku, izbijenih zuba i crnih podljeva. Nevladine organizacije, ljekari i UN-ova agencija za izbjeglice prikupile su hiljade takvih svjedočanstava.

Osim premlaćivanja i pljačkanja njihove imovine prijavljen je i jedan slučaj seksualnog zlostavljanja, objavio je ranije britanski list The Guardian.

(klix.ba)

Objavljeno u Region

Ministar zdravstva i predsjednik Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Zeničko-dobojskog kantona Adnan Jupić rekao je da je epidemiološka situacija u ovom kantonu još uvijek nepovoljna, iako je broj oboljelih od koronavirusa u posljednjoj sedmici nešto manji od sedmičnog prosjeka s početka ovog mjeseca.

Prema podacima Instituta za zdravlje i sigurnost hrane u Zenici, u ZDK-u je do sada registrovano oko 5.120 slučajeva zaraze, oporavljeno je 2.710, a aktivnih je 2.160 slučajeva. Do sada je u ovom kantonu od koronavirusa umrlo 250 osoba.

- Krivulja pozitivnih i oporavljenih kod nas ima najmanje varijacije, tako da zadržavamo stabilano funkcionisanje zdravstvenih ustanova, što omogućava da još uvijek pružaju pacijentima odgovarajuću zdravstvenu uslugu - rekao je Jupić nakon sjednice Kriznog štaba.

Stopa smrtnosti je nešto veća nego u Federaciji BiH, ali, ipak, u granicama svjetskog prosjeka, što je, smatra, posljedica što ZDK nema klinički centar, ima znatno manji broj ljekara, te slabijih kapaciteta i opremljenosti zdravstvenih ustanova.

Krizni štab ZDK donio je odluku da se ide u nabavku određene količine lijeka Favira kako bi se liječenjem u kućnim uslovima smanjio broj teških pacijenata koji moraju ići na bolničko liječenje.

Jupić je rekao da Ministarstvo zdarvstva još nije dobilo odgovor od Kriznog štaba FBiH i drugih kantona od kojih je traženo da ustupe jedan broj ljekara, prvenstveno infektologa i anesteziologa, kojih najviše nedostaje Kantonalnoj bolnici Zenica.

U ovoj ustanovi trenutno je hospitalizirano 105 oboljelih od koronavirusa, od čega je šest na respiratoru, tako da sa 260 raspoloživih kreveta za ovu namjenu KBZ ima kapaciteta da prihvati još veći broj oboljelih. Takva je situacija i u Općoj bolnici Tešanj.

- Najveći problem je što nemamo dovoljno zdravstvenog kadra. Ljudi su iscrpljeni, imamo vrlo veliki broj zdravstvenih radnika izvan stroja zbog infekcije koronavirusom, ali još nismo došli u situaciju da neko ko mora u bolnicu nema mjesta. U ograničenom kapacitetu usluga se pruža i non-covid pacijentima - rekao je Jupić.

Krizni štab je usvojio korigovani Plan pripravnosti kojim je predviđeno da timovi primarne zdravstvene zaštite preuzmu aktivni nadzor nad oboljelim sa blažom kliničkom slikom koji se lijeće u kućnim uslovima. Ovakav aktivni nadzor će povećati dostupnost usluga pacijentima kroz obavezu timova primarne zdravstvene zaštite da oboljele od Covida koji imaju blažu kliničku sliku i koji se liječe u kući, svakodnevno telefonski provjeravaju njihovo zdravstveno stanje, a po potrebi i da se organizuju kućne posjete zdravstvenih profesionalaca. Ovim će se blagovremeno reagovati i pacijente kod kojih se razvije teža klinička slikaupućivati u bolnicu.

Naglasio je da je Vlada Zeničko-dobojskog kantona jedina pružila adekvatnu pomoć i podršku zdravstvenom sektoru, te da je potrebno da se ozbiljno angažiraju i svi drugi nivoi vlasti, uključujući i lokalni nivo.

Press služba ZDK

Objavljeno u Vijesti

Obavještavamo Vas da će dana 20.11.2020 godine (Petak) doći do prekida u isporuci električne energije:

- u terminu od 08:30 h do 09:00 h i drugi termin od 15:00 h do 15:30 h na trafo području: Jablanica Škola, Jablanica Džamija, Jablanica Zelenika.

Trafo područje: Tugovići, Ripna, Jablanica Bašići od 08:30 h do 15:30 h.

Do prekida će doći zbog radova na elektro energetskim objektima.

NAPOMENA:   U slučaju loših vremenskih uslova kiša,snijeg itd. radovi se odgađaju.

Dodatne informacije možete dobiti na telefon 032-665-222 ; 032-665-225; 032-665-208.

Objavljeno u Servisne Informacije

Najveći trgovački lanac u BiH, Bingo d.o.o. je i ove godine pripremio lijepu, toplu prazničnu kampanju pod nazivom “I dalje ćemo biti zajedno”. Cilj ove kampanje je podsjetiti ljude da nisu sami. Koliko god se usamljeno osjećali, u Bingo su uvijek dobrodošli.

Objavljeno u PROMO
Četvrtak, 19 Novembar 2020 00:00

Izvještaj CZ za 19.11.2020.godine

Red.

broj

VRSTA INFORMACIJE

DNEVNO STANJE

 

1.

Prirodne nepogode i druge pojave i događaji

/

 

2.

Stanje puteva

 

Magistralni put M-17: Šamac-Sarajevo i magistralni put M-4: Doboj-Banja Luka: suhi.

Regionalni put RP-474: Novi Šeher-Prnjavor: petežno suh.

Lokalni putevi: pretežno suhi.

Saobraćaj se odvija po pretežno suhim putevima.

Zbog planiranih radova na toplifikaciji i rekonstrukciji instalacije vodovoda od 17.10.-30.11.2020. godine na snazi je privremena regulacija saobraćaja motornih vozila u dijelu ulice Tabačka i ulici dr. Adema Handžića u Tešnju.

Zbog izvođenja radova u neposrednoj blizini i na dijelu LC Tešanj-Tešanjka u Bukvi kod preduzeća „Silk trade“ saobraćaj se odvija usporeno.  Vozačima se skreće pažnja da poštuju postavljene znakove u zoni izvođenja radova.

 

3.

Klimatološki i drugi uslovi

 

Stanje u 07:00 sati: oblačno;

-Temperatura zraka u 07:00 sati: 5ºC;             

-Relativna vlažnost: 100%;

-Relativni pritisak: 1026,0 mbar;

-Pravac i brzina vjetra: - m/s;

-Količina padavina za protekla 24 sata: - lit/m2;

-Vodostaj rijeka: BOSNA, USORA, TEŠANJKA – U granicama normalnog.  Vodostaj Usore jutros je iznosio 77 cm.

 

4.

Informacije iz Policijske uprave

 

U protekla 24 sata na području općine evidentirana su:

-          2 krivična djela,

-          2 saobraćajne nezgode sa materijalnom štetom,

-          1 narušavanje javnog reda i mira,

-          3 prijave građana i

-          1 samoubistvo.

  

5.

Informacije iz Službe hitne pomoći i porođajnog odjela

 

-Služba hitne pomoći u protekla 24 sata evidentirala je 33 intervencije, od toga 3 zbog povreda. U bolnicu je upućeno 12 osoba.­

-Na porođajnom odjelu Opće bolnice u protekla 24 sata rođene su 3 muške bebe.

 

6.

Snabdjevanje energentima, vodom i stanje telefonskih veza

 

ELEKTRIČNA ENERGIJA – Zbog planskih radova na elektroenergetskim objektima danas će bez električne energije biti trafo područja Kiseljak, Izletište Kiseljak, Alispahići, od 08:30 do 09:00 sati i od 15:00 do 15:30 sati, trafo područja Karadaglije, Repetitor Karadaglije i Koprivci, od 08:30 do 15:30 sati  i trafo područja  Zvonik Potočani, Mrkotić Asfalt, Mrkotić Magistrala, Žiže Mrkotić, Mrkotić Centar, Rizvani Mrkotić, Oraš Planje Potočani, Ćore, Džamija Oraš Planje, Oraš Planje Mahalbašići, Mahalbašići, Princes, Huskići, Pilićarnik Džemilić Planje, Džemilić Planje Džamija,Džemilić Planje i Oraščić, od 08:30 do 15:30 sati.

VODA- Snabdjevanje vodom korisnika vodovodnih sistema Tešanj, Jelah i Kraševo jutros se vrši uredno i ista zadovoljava  zahtjeve Pravilnika o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće.

TELEFONSKE VEZE-  Uredno funkcionišu.

TOPLOTNA ENERGIJA- Uredno snabdjevanje.

 

7.

Ostale informacije

                                                           /

 

Objavljeno u Servisne Informacije

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.