Članak je filtriran: Utorak, 03 Novembar 2020

Vlada Zeničko-dobojskog kantona je na vanrednoj sjednici usvojila izmjene Uredbe o postupku prijema u radni odnos u javnom sektoru ZDK-a, kojima je pojednostavljena procedura zapošljavanja zdravstvenih radnika dok traje pandemija koronavirusa.

"Izmjenom smo omogućili zdravstvenim radnicima da bez složenih konkursnih procedura vrše prijem zdravstvenih radnika na određeno vrijeme, kako bismo olakštali poteškoće s kojima se susreće zdravstveni sektor", rekla je ministrica za rad, socijalnu politiku i izbjeglice Azra Šabanović.

Izmjene su usvojene na inicijativu Kriznog štaba i Ministarstva zdravstva ZDK-a, budući da su zdravstvene ustanove u ovom kantonu ostale bez značajnog broja zdravstvenih kadrova zbog zaraze virusom COVID-19. Samo u Kantonalnoj bolnici Zenica, prema posljednjim podacima, zaraženo je 40 ljekara, 50 sestara i tehničara te značajan broj administrativnih i radnika uslužnih djelatnosti. Osim toga, ovom kantonu nedostaje veliki broj infektologa i anesteziologa.

"Imali smo izmjene Uredbe i nakon proglašenja stanja prirodne nesreće, koje je ukinuto, tako da sada ponovo mijenjamo Uredbu na isti način, sa ograničenim rokom trajanja do prestanka pandemije koronavirusa. Ovo će sigurno biti olakšanje menadžmentima zdravstvenih ustanova u smislu popunjavanja neophodnog kadra", rekao je ministar zdravstva i predsjednik KŠ ZDK dr. Adnan Jupić.

On je potvrdio da će PCR laboratorije u Kantonalnoj bolnici Zenica i Općoj bolnici Tešanj danas dobiti 4.500 testova za koronavirus, čime se privremeno rješava problem nedostatka testova, a istovremeno se pokreće procedura nabavke veće količine testova za što je sredstva osigurala Vlada ZDK-a.

Objavljeno u Vijesti

Vakcinacija protiv sezonskog gripa u BiH trebalo bi da počne sredinom novembra, potvrdili su iz nadležnih zavoda.

Iz Instituta za javno zdravstvo RS kazali su da je Institut u saradnji sa Fondom zdravstvenog osiguranja RS i Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite RS obezbijedio 20.000 vakcina protiv gripa za kategorije koje su oslobođene plaćanja i 5.000 doza vakcina za komercijalne svrhe.

"Vakcinu očekujemo sredinom novembra i još nemamo formiranu cijenu. Čim vakcina bude dostavljena u Institut, građani će biti obaviješteni o terminima vakcinacije", ističu iz Instituta.

Iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH kazali da vakcinacija protiv sezonskog gripa u Federaciji BiH još nije počela, ali da su naručene.

"Vakcine protiv gripa su naručene i njihov dolazak se očekuje sredinom novembra, kada će se vršiti i distribucija po kantonima", ističu iz Zavoda.

Dodaju da svake godine u Federaciji BiH se nabavlja 30.000 do 40.000 doza vakcina za rizične kategorije i osobe starije od 65 godina.

"Ove godine, zbog epidemiološke situacije, Zavod za javno zdravstvo nabavlja dodatnih 10.000  doza koje su predviđene za vakcinisanje medicinskih radnika na području FBiH", pojasnili su iz Zavoda. Dodaju da, što se tiče nabavke vakcina u komercijalne svrhe, prema njihovim saznanjima naručeno je oko 15.000 doza, a cijena će biti nešto veća u odnosu na prethodne godine.

Iz Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona rekli su da će za 2020. godinu nabaviti oko 5.500 doza četvorovalentne vakcine protiv sezonskog gripa za najrizičniju populaciju koja čini oko 1,2  odsto ukupnog stanovništva TK.

"Sredstva za ovu namjenu finansiraće Zavod zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona. Ranijih godina je nabavljana približno ista količina vakcina, a sve ovisi od finansijskog plana i finansijskih sredstava koja se izdvajaju za Program imunizacije i imunoprofilakse u TK" , kazali su iz ovog zavoda.

(N.N.)

Objavljeno u Vijesti

Služba za odnose sa javnošću i informisanje kupaca Podružnice“ Elektrodistribucija” Zenica, obavještava kupce da će dana  05.11.2020.(četvrtak) zbog planskih radova na elektroenergetskim objektima bez električne energije biti sljedeća područja ZE-DO kantona:

Dana 05.11.2020.(četvrtak):
- PJD Tešanj
DV 10 kV Bukva Karadaglije
Naselja: Jablanica Škola, Džamija Jablanica i Zelenika Jablanica, od 08:00 do 16:00 sati

Za sve informacije kupci se mogu obratiti Službi za odnose sa javnošću i informisanje kupaca:
- područje ZE-DO kantona na broj telefona 080 020 132.

Objavljeno u Servisne Informacije

Služba za školsku higijenu Instituta za zdravlje i sigurnost hrane (INZ) Zenica provodi preventivne preglede kod djece u svim osnovnim i srednjim školama na području ZDK. Služba provodi skrining preglede za rano otkrivanje poremećaja lokomotornog sistema, vida, sluha, kao i antropometrijska mjerenja (visina, težina, obim struka, kukova) i nekoliko drugih preventivnih pregleda. To se provodi u uzrastima drugog, šestog, osmog razreda osnovne škole i prvog razreda srednje
škole.

U posljednje vrijeme počinje se sa provođenjem još jednog skrininga, a to je skrining na anemiju, tj. mjerenje nivoa hemoglobina u krvi kod djece u šestom razredu osnovne i prvom razredu srednje škole, obzirom da su to svojevrsni rizični periodi za nastanak anemije. Koristi se aparat na bazi pulsoksimetrije koji ne zahtijeva vađenje krvi kod djeteta. Aparat radi na način da se na prst zakači tzv. štipaljka koja se često koristi u zdravstvenim ustanovama.

- Skrining na anemiju kojeg provodi Služba je bezbolan i neinvazivan. Aparat je otprilike veličine mobitela i može da stane u džep, ima jednu tipku i mali ekran na kojem se nakon tri minute prikaže vrijednost hemoglobin u krvi. Na vrlo jednostavan način uz referentne vrijenosti može se konstatovati da li kod djeteta postoji odstupanje od uobičajenih vrijednosti, te ga uputiti u ambulantu porodične/obiteljske medicine na konkretnu laboratorijsku dijagnostiku ili zbog terapije, ističe doc.dr. Nino Hasanica, načelnik Službe za školsku higijenu INZ.

Anemija je stanje u kojem se količina crvenih krvnih zrnaca u krvi smanjuje ispod normalne razine za dijete ili odraslu osobu, tj. to je smanjenje sposobnosti krvi da prenosi kisik. Zbog toga se može pojaviti bljedilo lica, ali i umor, malaksalost i slabost.

Premda ti simptomi mogu biti zabrinjavajući, anemiju je općenito najčešće lako liječiti, osobito kada se rano otkrije. Isto tako roditelji moraju biti svjesni koraka koje trebaju poduzeti kako bi se spriječilo ovo stanje.

Jako je važno redovno uzimanje obroka i pravilnog menadžmenta u ishrani. Nakon preporuka struke odluka o promjeni prehrambenih navika i načina ishrane u domaćinstvu i u školskim ustanovama je zapravo na roditeljima, ali i zvaničnicima obrazovnog sistema. Služba za školsku higijenu uvijek stoji na raspolaganju.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica

Objavljeno u Vijesti

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.