U BiH 200 njemačkih kompanija

Direktor Predstavništva njemačkog gospodarstva u Bosni i Hercegovini Gunther Neubert rekao je u novom broju Poslovnih novina da je 2015. za tu organizaciju bila uspješna i dinamična, te da su realizirali veliki broj susreta gospodarstvenika u gradovima širom Bosne i Hercegovine.

Dodao je da su organizirali i studijska putovanja u Frankfurt, Würzburg, te Darmstadt, u okviru kojih je jedna delegacija bh. stručnjaka iz oblasti energetske efikasnosti imala priliku da se upozna o najnovijim dostignućima i tehnološkim rješenjima, te da na konkretnim primjerima vide njihovu praktičnu primjenu.

Neubert je istakao i posjetu delegacije njemačkih gospodarstvenika iz te oblasti koji su obišli potencijalne partnere u BiH i vodili B2B razgovore u Sarajevu, kao i da je broj članova udruženja Wirtschaftsverein BiH, koje djeluje u okviru Predstavništva njemačkog gospodarstva je u ovoj godini narastao na više od 120.

Najavio je da će u 2016. nastaviti podržavati firme koje se angažiraju u bilateralnim gospodarskim odnosima, raditi na poboljšanju svojih usluga, te na promociji i povećanju broja članova udruženja Wirtschaftsverein BiH.

Već za siječanj, najavio je i prijem za članove i partnere, na kojem će uvodni govor držati dr. Volker Treier, zamjenik glavnog direktora Asocijacije njemačkih industrijskih i trgovinskih komora (DIHK) i rukovodiltelj Odjela međunarodnih poslova u AHK.

– Jedan novitet u ovoj godini, kojim želimo podstaći inovativne ideje i promoviranje pozitivnih primjera poslovanja u BiH, jeste dodjela Inovacijske nagrade njemačkog gospodarstva u BiH. Nastavit ćemo svakako raditi na aktivnostima koje imaju za cilj transfer znanja i tehnologija iz oblasti obnovljivih izvora energije između BiH i Njemačke. Nove publikacije, stručni seminari, ekonomski forumi širom BiH i, naravno, naše već tradicionalne aktivnosti za članove poput turnira u malom nogometu ili afterwork susreta, sve to nas očekuje i u sljedećoj godini – rekao je Neubert za Poslovne novine.

Govoreći o ukupnoj ekonomskoj suradnji Njemačke i BiH rekao je da je Njemačka već dugi niz godina jedan od najznačajnijih trgovinskih partnera BiH, a da je obim vanjskotrgovinske razmjene u porastu i u 2014. je iznosio više od 1,6 milijardi eura.

– Po podacima kojima mi raspolažemo, oko 200 njemačkih kompanija ima svoje firme ili udjele u firmama u BiH i brojni su primjeri uspješnih njemačkih investicija ovdje – rekao je, između ostalog, Neubert.

manager.ba

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.