Kako je saopćeno iz Općine Kalesija, ovo je najveći izgrađeni inkubatorski centar u BiH, ali sigurno i u regionu jer je njegovom izgradnjom sasvim sigurno zadovoljeno tržište BiH kada su u pitanju konzumna jaja i pileće meso. Zahvaljujući ovoj investiciji kompanije Bingo građani Kalesije, ali i BiH imat će u ponudi više domaćeg kvalitetnog pilećeg mesa, čime će se smanjiti i uvoz sa stranog tržišta.

Načelnik Džafić zahvalio je vlasniku Binga na investiciji kroz koju je posao dobilo 25 ljudi s područja Kalesije.

- Mi svakako stojimo i dalje na raspolaganju kako bi pomogli proširenje kapaciteta - kazao je Džafić.

Premijer Vlade TK Kadrija Hodžić istakao je da će Vlada na čijem je on čelu pomagati da ovakve priče dobiju podršku, da se domaće kompanije razvijaju i šire čime će se povećati i broj zaposlenih. Zadovoljan viđenim bio je i ministar Smajlović koji je rekao da će njegovo ministarstvo biti podrška svim investitorima koji žele ulagati u poljoprivredu, odnosno proizvodne pogone.

- Kroz ova dva projekta mi ćemo godišnje imati okvirno šest miliona i 400 hiljada jaja, a kroz inkubatorsku stanicu uspjet ćemo proizvesti blizu dva miliona i 400 hiljada jednodnevnih koka nosilja. S njima idemo na tržište u zemlje CEFTA-e, a nadam se uskoro da će biti otvoren prostor i za izvoz u Evropsku uniju - naveo je Enes Omerović, rukovodilac peradarske proizvodnje Binga.

Prema riječima investitora, ovi kapaciteti će biti povećani u 2022. godini kada se očekuje još veća proizvodnja koka nosilja i konzumnih jaja.