Printaj ovu stranu

Putin potpisao: Rusija može ugasiti internet u cijeloj zemlji

01 Nov 2019
360 puta

Ruske vlasti osigurale su pravne mogućnosti gašenja interneta u toj zemlji, nakon što je, potpisom Putina, kontroverzni zakon stupio na snagu.

Vlada namjerava stvoriti infrastrukturu za "suvereni" internet, što je predstavila kao nužnost za obranu protiv vanjskih kibernetičkih napada.

Još veća cenzura?

Kritičari vide mjeru kao korak prema većoj cenzuri.

"Država sada prvi put ima potpunu tehničku kontrolu nad internetom", rekao je ruski stručnjak za internet Aleksandar Isavnin iz neprofitne udruge protiv cenzure Roskomsvoboda za dpa.

Dok su prethodno davatelji internetskih usluga djelovali pod slobodnotržišnim uvjetima, sada ruska država može vršiti izravnu kontrolu, kaže Isavnin.

Ruski internetski promet usmjeravat će se putem čvorišta u zemlji, čija se infrastruktura tek treba izgraditi. Davatelji internetskih usluga moraju instalirati opremu potrebnu za uspješnu tranziciju.

Brojne stranice već su blokirane

Brojne internetske stranice opozicije već su blokirane u Rusiji. Hiljade ljudi su protestvovale protiv zakona koji je predsjednik Vladimir Putin potpisao u maju.

Dmitrij Peskov, Putinov glasnogovornik, tvrdi kako se Rusija ne želi isključiti s interneta, već se priprema za mogućnost da joj Zapad isključi internet.

(index.hr)

ocijeni
(0 glasova)