Trumpu dva miliona dolara kazne zbog zloupotrebe sredstava

08 Nov 2019
339 puta

Sud u New Yorku odlučio je da američki predsjednik Donald Trump mora platiti dva miliona dolara na ime podmirenja tužbe prema kojoj je zloupotrijebio sredstva iz svoje humanitarne fondacije za poticanje političkih i poslovnih interesa.

Sutkinja Saliann Scarpulla potpisala je i sporazum o zatvaranju Trumpove fondacije i raspodjeli preostalih sredstava od približno 1,7 miliona dolara drugim neprofitnim grupama, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Fondacija produžetak biznisa i kampanje
Glavna tužiteljica u New Yorku Letitia James podnijela je prošle godine tužbu protiv Trumpa i njegove porodice tvrdeći da su nezakonito vodili fondaciju kao produžetak njegovog biznisa i predsjedničke kampanje.

Tražila je da Trump vrati otprilike 2,8 miliona dolara.

Američki predsjednik istovremeno se suočava s optužbama da je zloupotrijebio položaj jer je, navodno, vršio pritisak na ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da pomogne u istrazi o sinu bivšeg potpredsjednika SAD-a Joea Bidena, vodećeg predsjedničkog kandidata Demokratske stranke na izborima 2020. i Trumpovog glavnog protivkandidata na tim izborima.

Zastupnički dom Sjedinjenih Američkih Država pokrenuo je istragu za opoziv Trumpa.

(Al Jazeera)

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.