Biden: Posljedice po Kinu zbog kršenja ljudskih prava

17 Feb 2021
175 puta

Kina će platiti cijenu zbog kršenja ljudskih prava, rekao je američki predsjednik Joe Biden odgovarajući na pitanje o odnosu te zemlje prema muslimanskim manjinama u zapadnom regionu Sinđijang.
"Bit će posljedica po Kinu i on to zna", rekao je Biden misleći na kineskog predsjednika Xi Jinpinga. On je govorio na događaju koji je prenosio CNN.

Si Đinping je kritikovan u svijetu jer su manjinski Ujguri pritvoreni u logorima i zbog ostalih kršenja ljudskih prava.

Biden je rekao da će SAD ponovo preuzeti globalnu ulogu u oblasti ljudskih prava i dodao da će raditi sa međunarodnom zajednicom da bi ih i Kina poštovala.

"Kina se veoma trudi da postane svjetski lider, a da bi stekla takav status i mogla to biti mora zadobiti povjerenje drugih zemalja", rekao je američki predsjednik tokom svog prvog zvaničnog putovanja od kada je postao predsjednik u januaru. Rekao je da Kina to ne može postići sve dok je uključena u aktivnosti koje su protivne ljudskim pravima.

Biden je u telefonskom razgovoru sa Sijem prošlog mjeseca, koji je trajao dva sata, naglasio prioritet za SAD da indo-pacifički region ostane slobodan i otvoren i izrazio zabrinutost povodom problematične prakse u trgovini i stanja ljudskih prava u Kini. 

(RSE)

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.