U zatvorima 2,2 miliona Amerikanaca, Obama za smanjenje kazni

Američki predsjednik Barack Obama rekao je u utorak da želi raditi s dvostranačkim grupama zakonodavaca na reformi odredbi o zatvorskim kaznama, posebno kada je riječ o manjim prekršiteljima i preprodavačima malih količina droga.

"Masovna hapšenja čine našu zemlju lošijom i oko toga moramo nešto učiniti", rekao je Obama pred oko 3.000 članova konvencije najstarije američke nacionalne skupine za građanska prava - NAACP.

Govor je došao na isti dan kao i glavni međunarodni sporazum čiji je cilj sprječavanje Irana u izgradnjI nuklearnog oružja - diplomatskog podviga koji će biti dio Obamine ostavštine. No, na unutarnjem planu, Obama kao prvi crni američki predsjednik, koncentriran je na naporima za smanjenje nejednakosti, prenosi Reuters.

Navodeći statistiku o nesrazmjernom broju crnih i latino muškaraca u zatvoru, Obama je rekao da su troškovi izvršavanja zatvorskih kazni skočili na čak 80 milijardi dolara godišnje, jer se prijestupnicima za manje nezakonitosti u vezi droga osuđuju oštrije kazne. Rekao je da je u zatvorima 2,2 miliona Amerikanaca, dok ih je 1980. bilo 500.000.

"To je pravi razlog zašto je naša zatvorska populacija tako visoka. U mnogim slučajevima, kazna se jednostavno ne poklapa sa zločinom", rekao je Obama.

Obama, koji će u četvrtak posjetiti savezni zatvor u Oklahomi što će mu biti prvi takav posjet u mandatu, kazao je da bi Sjedinjene Države trebale smanjiti duge obavezne minimalne kazne za nenasilne zločine povezane s drogom ili ih se u cijelosti riješiti.

Dodao je i da bi se promjene u zatvorskom sistemu trebale usmjeriti na smanjenje prenatrpanosti, kriminalnih aktivnosti i silovanja. 

(Fena) bdž

{fcomment}

ocijeni
(0 glasova)

Antena Servis

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.