SAD i Kuba danas službeno obnavljaju diplomatske odnose prekinute prije više od 50 godina

SAD i Kuba danas službeno obnavljaju diplomatske odnose prekinute prije više od 50 godina i otvaraju ambasade u Havani i Kubi.


Nakon što je otkucala ponoć, dvije zemlje, bivši neprijatelji iz Hladnog rata, tiho su otvorile novo poglavlje u povijesti svojih odnosa, piše britanska agencija Reuters. Zatopljenje odnosa počelo je 17. decembra prošle godine kada su američki predsjednik Barack Obama i kubanski predsjednik Raul Castro potvrdili zbližavanje SAD-a i Kube nakon 54 godine neprijateljstava.

Obama i Castro nastoje poslati u povijest 56 godina uzajamnih optuživanja koja su dominirala otkako su pobunjenici Fidela Castra 1. januara 1959. zbacili vladu Fulgencia Batiste koju je podržavao SAD.

Nakon 18 mjeseci tajnih pregovora uz posredovanje pape Franje i Kanade, dvojica čelnika odvojeno su objavila u decembru da planiraju ponovno međusobno otvoriti ambasade u glavnim gradovima i normalizirati odnose. Sporazum je uključivao i razmjenu zatvorenika.

Kubanski ministar vanjskih poslova Bruno Rodriguez prisustvovat će podizanju kubanske zastave na zgradi ambasade Havane u Washingtonu u 16.30 sati po srednjoevropskom vremenu.

Nakon tog simboličnog čina uslijedit će sastanak u State Departmentu između državnog sekretara Johna Kerryja i Rodrigueza, prvog kubanskog šefa diplomatije u službenom posjetu Washingtonu od Kubanske revolucije 1959.

Također će se ponovno otvoriti američka ambasada u Havani, ali neće biti podignuta američka zastava dok Kerry ne dođe u posjet Kubi koji je predviđen za idući mjesec. "Želimo da državni sekretar bude tamo na tom važnom događaju", rekao je jedan dužnosnik State Departmenta.

Međutim, nisu riješene sve razlike između dviju zemalja, među kojima je pitanje ljudskih prava, a očekuje se da će se napori prema potpunoj normalizaciji odnosa odvijati polako. Američki ekonomski embargo protiv Kube ostat će i dalje na snazi, a može ga ukinuti samo Kongres.

Današnji događaji kulminacija su više od dvije godine pregovora između vlada SAD-a i Kube.

Više od 500 ljudi prisustvovat će kubanskom slavlju u Washingtonu, a među njima će biti i članovi Kongresa.

State Department danas planira izvjesiti kubansku zastavu u svom lobiju među zastave zemalja s kojima Washington ima diplomatske odnose. Ta zastava bit će između zastava Hrvatske i Kipra, piše američki Fox news. 

(Fena) bdž

{fcomment}

ocijeni
(0 glasova)

Antena Servis

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.