Grčka policija bacila šok bombe na migrante, a šestoro izbjeglica pretukla

Grčka policija na ostrvu Kos više od 24 sata drži migrante zatvorene na nogometnom stadionu, od kojih su na desetine doživjeli napade panike, dok su druge policajci pretukli, prenosi list "Indipendent", navodeći da se situacija pogoršava.

Oko hiljadu muškaraca, žena i djece na Kosu nema hranu ni vodu, čekajući da ih vlasti registriraju pošto su na grčko ostrvo brodovima došli iz Turske. 

Organizacija Ljekari bez granica saopćila je da je 28 izbjeglica iz Sirije i drugih ratnih zona doživjelo napad panike, pošto je policija na migrante bacila šok bombe sa zasljepljujućim svjetlosnim efektima i zaglušujućim praskom. 

Oko 20 migranata izgubilo je svijest zbog gladi, dehidratacije i premora, na temperaturi od 33 stepena, piše "Indipendent". 

Na stotine izbjeglica pokušalo je da se popne uz zid stadiona u namjeri da kupi hranu, a jedan muškarac smješten je u bolnicu pošto je pao sa zida i povrijedio nogu. 

"Ono što se trenutno dešava je potpuna disproporcija između usmjerenosti na sigurnost tih ljudi i nedostataka humanitarne pomoći koja im je potrebna", rekao je za AP Vangelis Orfanudakis iz organizacije Ljekari bez granica. 

"Ima samo dva toaleta, nema vode ... Situacija je zaista dramatična", dodao je on. 

Glasnogovornica te organizacije potvrdila je i da je policija pretukla najmanje šestoro migranata, a kako su objavili lokalni mediji, jedan policajac suspendovan je pošto je udario Pakistanca i pretio mu nožem. 

Prije nego što su smješteni na stadion, migranti su nedjeljama kampovali duž puteva i plaža. 

(Fena) bdž

{fcomment}

ocijeni
(0 glasova)

Antena Servis

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.