A.A.

A.A.

Firma "MIS TEAM" d.o.o. Vila, Tešanj, koja se bavi proizvodnjom presvlaka za namještaj, zbog proširenja obima poslovanja raspisuje oglas za prijem radnika na slijedeća radna mjesta:

1. šivač/šteper - 10 radnika
2. krojač - 2 radnika

Zainteresovani kandidati se mogu javiti svakim radnim danom u sjedište firme "MIS TEAM" d.o.o. Vila br. 29, Tešanj u vremenu od 08 do 15 sati.

Obavještavamo sve demobilisane borce mlađe od 57 godina života koji su ostvarili pravo na novčanu egzistencijalnu naknadu da su na osnovu Uredbe o novčanoj egzistencijalnoj naknadi obavezni u periodu od 01.12. do 31.12. dostaviti ažuriranu dokumentaciju i to:

   - Uvjerenje MUP-a o kretanju (kao dokaz o prebivalištu)
   - Uvjerenje službe za zapošljavanje da su na evidenciji nezaposlenih osoba
   - Izjavu o članovima porodičnog domaćinstva i
   - Uvjerenje o prihodima zaposlenih, odnosno dokaz o nezaposlenosti punoljetnih članova domaćinstva (Za osobe koje nisu u radnom odnosu ili se ne vode na na Zavodu za zapošljavanje, potrebno je dostaviti Uvjerenje nadležne Porezne službe da li obavljaju samostalnu djelatnost vlastitim radom, da li imaju drugih prihoda na osnovu izdavanja u zakup poslovnih ili stambenih prostora, te da li se vode i od kada u jedinstvenom sistemu registracije poreznih obveznika, kada i od strane koga je izvršena zadnja uplata zdravstvenog osiguranja).

Na osnovu ukazane potrebe i povećanja obima posla Firma GMC d.o.o. Usora sa sjedištem u Žabljaku bb, raspisuje javni konkurs za primanje u radni odnos  na sljedećim pozicijama:  
 
1. Zavarivač –  5 izvršioca
2. Pomoćni radnici u proizvodnji – 5 izvršioca
3. Lakirer – 1 izvršilac
 
 
             Opis poslova za poziciju 1:
 
• Poslovi pripreme dijelova i pozicija za montažu i zavarivanje
• Podešavanje paramatera na aparatu za zavarivanje shodno zahtjevima radnog naloga
• Zavarivanje i kontrola zavarenih pozicija,uz korištenje propisanih emulzija prilikom zavarivanja
• Održavanje alata i sredstava rada
 

             Opis poslova za poziciju 2:  
 
• Priprema dijelova za montažu
• Brušenje,tiplanje
• Održavanje i čišćenje alata
• Montiranje paletnih regala

             Opis poslova za poziciju 3:
 
• rad na poslovima lakiranja uz primjenu zadatih tehnoloških postupaka i u skladu sa radnim nalogom
• priprema i održavanje opreme, alata i pribora za rad
• izvršenje neophodnih radnji i pripreme za nesmetano provođenje procesa lakiranja
• usko sarađuje sa odgovornim radnim kolegom iz službe kontrole kvaliteta
 
Potrebne kvalifikacije:
 • SSS  
• Potrebno iskustvo na istim ili sličnim poslovima minimalno 6 mjeseci
• Poznavanje mjernih instrumenata i načina korištenja istih  
• Poznavanje proizvodnih procesa
 
Nudimo:
• Radni odnos na određeno vrijeme uz mogućnost zaključenja Ugovora o radu na neodređeno vrijeme
• Stimulativna zarada, redovna plata i topli obrok
• Mogućnost napretka i usavršavanja
• Nudimo izazovnu poziciju u uspješnom timu, u stabilnom i dinamičnom okruženju
 
Zainteresovani kandidati mogu se prijaviti slanjem CV-a/kratke biografije na e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. sa naznakom Prijava  na  konkurs – pozicija  za  koju  aplicirate  ili lično u sjedištu firme na adresi:   Global Metal Construction,  Žabljak bb, 74230 Usora. Sve informacije putem  telefona : +387 32 891 208  
 
Oglas ostaje otvoren do popunjavanja radnih mjesta.

Tvrtka "GZ Kranverlieh und Transport GmbH" iz Beča (Austrija) raspisuje KONKURS za prijem radnika na poziciji:

- Vozač kamiona C+E kategorije

Potrebni uslovi:

- Radno iskustvo u obavljanju poslova za koji se zasniva radni odnos i EU putovnica

- Vozačka dozvola C+E kategorije

- Code 95 upisan u vozačku dozvolu ili na kartici

- Odgovornost, pouzdanost, organizacijske sposobnosti

- Poželjno osnovno znanje njemačkog jezika

Plaća i ostali uslovi prema dogovoru.

Upite i molbe možete slati sa naznakom "Prijava na oglas za vozača kamiona" na e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Red.

broj

VRSTA INFORMACIJE

DNEVNO STANJE

1.

Prirodne nepogode i druge pojave i događaji

/

2.

Stanje puteva

 

Magistralni put M-17: Šamac-Sarajevo i magistralni put M-4: Doboj-Banja Luka: suhi i čisti.

Regionalni put RP-474: Novi Šeher-Prnjavor: suh i čist.

Lokalni putevi: suhi i čisti.

Saobraćaj se jutros odvija po suhim putevima i bez posebnih ograničenja.

3.

Klimatološki i drugi uslovi

 

Stanje u 07:00 sati: umjereno oblačno;

-Temperatura zraka u 07:00 sati: 3ºC;             

-Relativna vlažnost: 63%;

-Relativni pritisak: 1012mbar;

-Pravac i brzina vjetra: - m/s;

-Količina padavina za protekla 24 sata: - lit/m2;

-Vodostaj rijeka: BOSNA, USORA, TEŠANJKA – U granicama normalnog. Vodostaj Usore u Kaloševiću jutros je iznosio 94 cm.

4.

Informacije iz Policijske uprave

 

U protekla 24 sata na području općine evidentirana je:

-          1 prijava građana.

5.

Informacije iz Službe hitne pomoći i porođajnog odjela

 

-Služba hitne pomoći u protekla 24 sata evidentirala je 60 intervencija, od toga 9 zbog povreda. U bolnicu je upućeno 19 osoba.

-Na porođajnom odjelu Opće bolnice u protekla 24 sata rođene su 3 muške i 2 ženske bebe.

6.

Snabdjevanje energentima, vodom i stanje telefonskih veza

 

ELEKTRIČNA ENERGIJA– Uredno snabdjevanje.

VODA- Snabdjevanje vodom korisnika vodovodnih sistema Tešanj, Jelah i Kraševo jutros se vrši uredno i ista zadovoljava  zahtjeve Pravilnika o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće.

TOPLOTNA ENERGIJA- Uredno snabdjevanje.

TELEFONSKE VEZE-  Uredno funkcionišu.

7.

Ostale informacije

/

 

Predstavnički dom Federalnog parlamenta sinoć je na sjednici zaključkom zatražio od Federalnog ministarstva finansija stavljanje van snage Pravlnika o dinamici zamjene fiskalnih sistema u FBiH.

Zaključak Predstavničkog doma je usvojen, a federalna ministrica obećala je za govornicom da će to učiniti. 

Istim zaključkom je Vlada FBiH zadužena da uputi u parlamentarnu roceduru novi zakon o fiskalnim sistemima radi unapređenja postojećih rješenja u ovoj oblasti, a od Ministarstva finansija i Vlade je zatraženo donošenje provedbenih akata kako bi se mogao implementirati Zakon o eletronskom potpisu FBiH (Službeni glasnik BiH 91/06).

Predstavnički dom PFBiH također traži da u budžetu Federacije za iduću godinu bude planiran potrebni novac za subvencioniranje obaveza prilagođavanja fiskalnih kasa, odnosno za provedbu sistema nakon usvajanja zakona o fiskalnim sistemima.

 

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) od jutros provode akciju na području Grada Zenica, koja za cilj ima pretres prostorija te hapšenje osumnjičenih za navodne malverzacije počinjene u Javnom komunalnom preduzeću “Zenica-trans prevoz putnika”, potvrdila je Feni portparolka Tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona Asmira Redžić.

– Mogu samo potvrditi da je akcija u toku te da ćemo više informacija znati nakon njenog okončanja – istakla je Redžić. SIPA je početkom godine iz Gradske uprave Zenica te pomenutog preduzeća izuzimala dokumentaciju, a meta istražitelja bilo je izuzimanje Autobuske stanice Zenica od strane Grada.

Tužilaštvo ZDK-a provodilo je istragu protiv zeničkog gradonačelnika Fuada Kasumovića i njegovih saradnika, među kojima i protiv gradskog pravobranioca Zlatka Osmanovića, tadašnjeg direktora “Zenica-transa” Besima Husakovića, predsjednika Nadzornog odbora Vahdeta Drine…

U projektu, kojeg zajednički provode Vlada Zeničko-dobojskog kantona (ZDK), njeno Ministarstvo za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ), te Savez Udruženja pčelara u Zeničko - dobojskom kantonu, predstavnicima šesnaest općinskih pčelarskih udruženja iz cijelog Kantona uručeno je 3.500 sadnica pitomog kestena (Castanea sativa).

Manje migracija, zdravije košnice

- Svrha projekta je da ovaj prostor obogatimo medonosnim biljem, a jedna od tih drvenastih biljki je pitomi kesten, izuzetno medonosan, dajući izuzetno velike količine polena i veoma kvalitetan, i jako cijenjen med kod krajnjih potrošača, ističe Kasim Velić, rukovodilac Zavoda za zaštitu bilja INZ-a.

On je istakao da će Institut i za naredne godine kandidovati kod nadležnih iste ili slične projekte, kako bi se prostor Zeničko-dobojskog kantona obogatio medonosnim biljem, te kako bi pčelari sa područja ovog kantona imali manje potrebe za migracijama na druga područja BiH, a time i izlaganje troškovima i potencijalnim bolestima.

Munib Husejnagić, predsjednik Saveza Udruženja pčelara ZDK ističe da je "svima poznato u kakvim uvjetima živimo i radimo, od promijenjene klime, zagađenja, te je ovo jedan veliki doprinos svih učesnika u akciji kako bi pčelarima omogućili dodatnu pašu za njihove pčele, ali i zasadili korisno bilje čiji se plodovi mogu koristiti za ljudsku ishranu, te osigurali dodatne izvore kisika u doba devastirane prirode".

- Ovo je zaista izuzetno korisna akcija. mi smatramo da je ovo pilot projekat i želimo sa istim partnerima nastaviti ovakve aktivnosti i u budućnosti. Nadamo se da ćemo proširiti listu učesnika, uključiti i lokalne zajednice i federalno ministarstvo kako bi što više sadnica medonosnog bilja zasadili, ističe Husejnagić.

Tehnika i ljudstvo u službi zdravlja pčela

Među pčelarima poznato je da su "pčelarske paše" sve oskudnije, zbog promjene klimatskih uvjeta, pa ovakve aktivnosti pomažu da se ovaj problem prebrodi i stanje poboljša. kad se ima u vidu da najmanje 70 posto onog što jedemo iz prirode ovisi o pčelama kao oprašivačima, to govori o značaju ovakvog djelovanja.

Muhamed Gladan, rukovodilac Veterinarskog zavoda u okviru INZ-a ističe da dugi niz godina ovaj zavod i Institut u saradnji sa resornim kantonalnim ministarstvom podržava razvoj pčelarstva. Ove godine, kao suorganizatori Međunarodnog kongresa pčelarstva odlučili su se ići i korak dalje, zajedno sa kolegama iz Zavoda za zaštitu bilja krenuti u prvu fazu nabavke i dodjele medonosnog bilja.

- Naša podrška se posebno odnosi na zaštitu zdravlja pčela, i to kroz laboratorij za dijagnostiku zaraznih bolesti pčela, a time i očuvanje pčelinjeg fonda. Nažalost, rad ovog laboratorija pčelari još uvijek ne prepoznaju kao priliku za kvalitetniji i sigurniji proizvod. Dodatno, imamo vrhunske tehničke i ljudske kapacitete za otkrivanje patvorenog, "lažnog" meda, ističe Gladan.

Sadnice iz ovog kontigenta od 2.500 komada su dobili, po raspodjeli i omjeru Saveza udruženja predstavnici  udruženja "Api-Ze","Eko-pčela" i "Nemila" Zenica, "Bagrem" i "Matica" Kakanj, "Behar" Visoko, Udruženja pčelara Breza, "Bor" Olovo, "Matica-Ana Ari" Željezno Polje, "Žepče" Žepče, "Pčelar" Zavidovići, "Bagrem-Sivša" Usora, "Lipa" Doboj Jug, "Pčela" Tešanj, "Maglaj" Maglaj i "Polen" Vareš.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane

 

Savjeti za sadnju pitomog kestena

Pčelarima, ali i svim koji se odluče za sadnju pitomog kestena iz INZ-ovog Zavoda za zaštitu bilja sugerišu da je prilikom sadnje, potrebno osigurati rahlo zemljište kako bi se korijen normalno razvijao u prvoj godini nakon sadnje. Jesen ja najbolji period za sadnju.Sadne jame moraju biti nešto veće 40 – 50 cm dubine i isto toliko širine. Potrebno je osigurati dovoljnu količinu humusa. Zemlji kojom se zatrpava jama oko sadnice poželjno je dodati 0,2 kg kompleksnih mineralnih gnojiva (NPK 0:15:30) i to na način da dodato đubrivo ne dolazi u dodir sa korijenom. Razmak sadnje mora omogućiti dovoljno širok hranjivi prostor i maksimalan razvoj krošnje.

- Prije same sadnje potrebno je prikratiti sve korijenske žile, a posebno one koje su oštećene prilikom vađenja iz rasadnika. Sadi se na istu dubinu na kojoj su sadnice bile u rasadniku. Prilikom same sadnje potrebno je oko samih žila dodati usitnjeno zemljište i lagano nagaziti kako ne bi oko žila ostali tzv vazdušni džepovi što bi otežalo prijem samih sadnica. Kada se sadi u jesen, što je i najpogodnije, sadnica se ne zalijeva, već se oko nje nabaci zemlja u vidu humka (visine 15 cm) i tako ostavi do proljeća. Na isti se način vrši sađenje i u toku zime. Ako se sadi u proljeće, oko svake sadnice napravi se ljevkasto udubljenje i zalije s 8 – 10 l vode. Kada zemlja upije vodu, udubljenje treba prekriti sitnom zemljom ili zrelim stajskim gnojem u sloju od 4 – 5 cm.

Zbog proširenja obima poslovanja firma Kamelia d.o.o Matuzići Doboj–jug, raspisuje oglas za prijem u radni odnos na sljedećim pozicijama:

1 . Certificirani računovođa

Potrebne kvalifikacije:
- VSS –ekonomskog smjera
- Radno iskustvo u trajanju od minimalno 4 godine na istim ili sličnim poslovima
- Položen ispit za samostalnog računovođu
- Izvrsno poznavanje računovodstvenog i finansijskog poslovanja,zakonskih propisa i poreske regulative

2. Vozač u međunarodnom transportu ( 2 izvršioca)

Potrebne kvalifikacije:
- polozena C,E kategorija
- Diploma vozača motornih vozila
- Kartica za digitalni tahograf
- Kvalifikacijska kartica
- Radno iskustvo poželjno ali nije uslov

3. Operater na automatskoj praonici za teretna vozila

Ukoliko smatrate da ispunjavate navedene zahtjeve i želite da postanete dio našeg tima,javite se lično u prostorije firme Kamelia doo,na adresi 203 Brigade 34, Matuzići Doboj-jug,Svakim radnim danom od 09:00-16:00 te subotom od 09:00-14:00.Oglas ostaje otvoren do popune radnih mjesta.

Partner mikrokreditnoj fondaciji potrebni su:

- Kreditni službenik/kreditni službenik junior za rad na području Opštine Usora i Opštine Tešanj.
Za prijavu na oglas potrebno je da imate VSS (ECTS 180 bodova) iz oblasti ekonomije, marketinga ili društvenih nauka/SSS (IV stepen), vozačku dozvolu B kategorije i dobro vozačko iskustvo, da poznajete lokalnu zajednicu i da ste spremni za rad na terenu.

Oglas je otvoren do popunjavanja pozicije.

Više informacija možete dobiti na web stranici www.partner.ba

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.