CCI predstavio izvještaj „Stanje nacije 2017“

30 Jan 2017
3465 puta

SARAJEVO, 30. januara (FENA)  - Centri civilnih inicijativa (CCI) predstavili su danas izvještaj „Stanje nacije 2017“, koji daje pregled efekata reformi u Bosni i Hercegovini u posljednjih 18 mjeseci, uz generalnu ocjenu da je zbog političke nestabilnosti i blokada provedba Reformske agende  usporena i selektivna, te da u većini oblasti još ne daje očekivane rezultate.

 - Među pozitivnim rezultatima izdvajamo rast BDP-a, industrijske proizvodnje, izvoza, rast poreznih prihoda i zaposlenosti, dok je s druge strane dosta pokazatelja koji nisu pozitivni  - kazao je program-menadžer CCI-a Adis Arapović. 

Po podacima iz tog izvještaja, u oblasti javnih finansija stanje javnog duga se pogoršava.

- Iako nema evidencije ukupnog javnog duga, čak i djelimično evidentiran iznosi viši je od  41 posto BDP-a. Javni dug u RS-u je kritično visok i blizu je EU limita od 60 posto BDP-a, čime se podriva fiskalna održivost entiteta, ali i cijele države. Dug prema komercijalnim bankama u BiH dostigao je historijski maksimum više od  dvije milijarde KM. Zaduženost po stanovniku kontinuirano raste, a trenutno prosječno iznosi 3.370 KM, pri čemu je zaduženost u RS-u viša za 80 posto ili 1.932 KM u odnosu na FBiH – kazao je Arapović.

Direktna strana ulaganja  u devet mjeseci 2016. iznose tek 81 milion KM ili 0,27 posto BDP-a, što je drastičan pad u odnosu na prethodne godine.

-Udio direktnih stranih investicija u BiH u posljednjih pet  godina kretao se u rasponu od 1,69 do 2,72 posto BDP-a, pri čemu će 2016.  vjerovatno biti okončana s udjelom nižim od jedan posto – naveo je Arapović.

Siva ekonomija u BiH, kako je navedeno, predstavlja značajan dio cjelokupne ekonomske aktivnosti, a najnovije relevantne procjene govore o vrijednosti od sedam milijardi KM. 

- Da se pola sive ekonomije 'zauzda', ne bi nam trebalo kreditiranje MMF-a - istakao je Arapović.

U posljednje dvije godine zaustavljen je negativni trend na tržištu rada, a stopa nezaposlenosti je umanjena za dva do tri posto. Izraženo u apsolutnim brojevima, od donošenja Agende, registriranih zaposlenih je više za oko 15.000, a nezaposlenih je manje za oko 22.000.

- Prema podacima Federalnog zavoda za zapošljavanje i Zavoda za statistiku, od donošenja Agende, u FBiH bilježimo oko 18.000 manje nezaposlenih i oko 13.000 više zaposlenih. Prema podacima Porezne uprave FBiH, bilježimo oko 21.000 zaposlenih više, što je prevelika razlika u odnosu na podatke Zavoda za statistiku i traži dodatno pojašnjavanje – naveo je Arapović. 

Prema podacima iz izvještaja, penzioni sistem u oba entiteta je destabiliziran i neodrživ bez budžetskih dotacija. Tokom posljednjih pet  godina, odnos broja penzionera i broja zaposlenih uglavnom stagnira.

Porezni dug, primarno javnih preduzeća, ugrožava penzioni i zdravstveni sistem te proizvodi deficit.

- Ukupni dug po osnovu neplaćenih poreza i doprinosa samo u FBiH iznosi 2,2 milijarde KM. Udio prvih 20 najvećih dužnika iznosi više od milijardu KM ili 48 posto ukupnog duga, od čega na javna preduzeća i institucije otpada 903 miliona ili 86 posto. Podaci za RS nisu dostupni, jer ih  je Poreska uprava RS u više navrata izbjegla dostaviti – naveo je Arapović. 

(FENA) E.F.

ocijeni
(0 glasova)

Antena Servis

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.