„BALKAN JUNIOR“ V MEĐUNARODNO TAKMIČENJE

27 Apr 2017
1663 puta

Projekat „Balkan Junior“ je nastao kao ideja da se povežu škole sličnih zanimanja iz različitih država Balkana. Ideja je pokrenuta 2012.godine.

Saradnja između škola zasniva se na razmjeni znanja, iskustava kao i sredstava za obavljanje praktičnih zadataka zasnovanih na višegodišnjem radu prosvjetnih radnika iz oblasti naprednih tehnologija koje su potrebne savremenom tržištu rada (elektrotehnike, mašinstva i informatike). Ciljevi projekta su:

unapređivanje znanja i uspoređivanje s drugim školama

podizanje nivoa znanja i kompetencija učenika i nastavnika u srednjim školama

poticanje kreativnosti

upoznavanje sa drugim kulturama i običajima

Pored navedenih ciljeva, osnovni cilj takmičenja je razvoj učeničkih vještina kroz praktičan rad iz oblasti mašinstva, elektrotehnike, programiranja, pametnih instalacija i dr. Dosadašnja takmičenja su obuhvatila upravljanje CNC mašinama, programiranje PLC-a, rad na 3D printeru i realizacija elektropneumatskog sistema upravljanog PLC-om.

Način realizacije je takmičenje u jednoj od škola partnera, svake godine druga škola. Iz svake škole sudjeluju po dva učenika,mentor i direktor.

Prvo takmičenje „Balkan Junior“ je održano u Istanbulu, u školi iz Općine Bajrampaša. Drugo takmičenje je bilo u Sloveniji – Velenje. Treće takmičenje je održano u Crnoj Gori – Nikšić. Četvrto takmičenje je realizovano u Srbiji – Valjevo.

Peto Međunarodno takmičenje „Balkan Junior“ će biti održano u Tešnju od 11. do 14. maja 2017. godine. Svoje učešće na ovom takmičenju će uzeti po jedna škola iz sljedećih država:

Bosna i Hercegovina, Tešanj – domaćin

Slovenija, Velenje

Hrvatska, Labin

Srbija, Valjevo

Crna Gora, Nikšić

Makedonija, Ohrid

Turska, Istanbul

Rumunija, Constanta

Dosadašnja takmičenja su bila realizovana na vrhunskom nivou, s toga očekujemo da ćemo i mi biti u mogućnosti nastaviti tradiciju. Ne moramo naglašavati značaj ovoga takmičenja, kako sa stručnog aspekta tako i sa aspekta interkulturalnosti.

Tešanj je uvijek bio sredina koja je rado prihvatala izazove koji su dovodili do napredka i prosperiteta cijelog regiona. Ovo takmičenje koje će biti održano u Tešnju će ujedno biti najveće takmičenje koje je jedna srednja škola iz Tešnja održala na međunarodnom nivou.

Sudeći po orijentaciji državne politike i modernog tržišta rada, tj. ulaska u EU, znamo da će ovaj projekat itekako doprinijeti istom.

Direktor

 

/Muharem Saračević, prof./

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.