DESETogodišnjica PET projekta

11 Dec 2019
423 puta

Projekat organizovanog sakupljanja, odvoza, reciklaže i propisnog zbrinjavanja PET ambalaže sa područja općine Tešanj.

Punih 10. godina, ili 120 mjeseci, ili 520 sedmica, ili 3650 dana, aktivnog i kontinuiranog rada, truda, zalaganja, velikog broja učenika osnovnih i srednjih škola, njihovih roditelja, uposlenika i menadžmenta osnovnih i srednjih škola, dijela općinske administracije na čelu sa dva Načelnika, UG EKO-MLADI, firme OMORIKA, JP RAD, te nekoliko privrednih subjekata sa područja općine Tešanj. A svakako je potrebno istaći i jednog pojedinca a to je Šefket Turalić.
Tu su i mediji, SMART TV, FTV ( Muhamed Cabric), HAYAT, AL-JAZEERA, Radio Tešanj, Radio antena, tesanj.net i drugi...

U 9 osnovnih i 3 srednje škole na području općine Tešanj u početku je bilo nešto više od 7.000 učenika, sada je to cca 6.500 učenika, ako se uzme neki prosjek godišnje cca 6.700 učenika, možemo reći da je za deset godina u ovom projektu učestvovalo cca 67.000 učenika. U svim školama je cca 550 uposlenih godišnje, za deset godina je u ovom projektu učestvovalo cca 5.500 uposlenih, plus indirektno cca 100.000 roditelja za deset godina....ovo su brojke koje pokazuju da je ovo definitivno jedinstven projekat na području općine Tešanj, ZDK ali i cijele BiH.

U prethodnih deset godina je na ovaj način sakupljeno i reciklirano cca 175 tona, ili 175.000 kg, ili 3.500.000 PET boca...a vrijedno je spomenuti da su sve škole skupa ostvarile i dodatni prihod u iznosu cca 100.000 KM koje su utrošili na opremanje informatičkih centara, nabavku IT opreme, ugradnju videonadzora, led rasvjete, nabavku školskog namještaja, projektora, tabli, školskih pomagala, sportske opreme, te u nagrađivanje učenika, organizaciju zabava i ekskurzija za učenike, i mnoge druge korisne aktivnosti za škole, učenike i lakše ostvarivanje GPP.

Svih 10. godina glavni sponzor svih aktivnosti i nagradnih fondova je bila općina Tešanj, ali svakako je važno spomenuti i sufinansijere: firma OMORIKA, JP RAD d.d., UNDP, i nekoliko privrednih subjekata. A udruženje EKO-MLADI je od prvog dana do danas nosioc i koordinator projekta, te administrativna podrška svim školama.

U prilogu je nekoliko fotografija koje prikazuju detalje sa potpisivanja SPORAZUMA o saradnji među partnerima na ovom projektu od 11.12.2009 godine, a tu su:
- tadašnji Načelnik općine Tešanj g. Fuad Šišić
- tadašnji pomoćnik Načelnika g. Suad Huskić
- tadašnji predsjednik aktiva direktora g. Šerif
Plančić
- tadašnji predsjednik UG EKO-MLADI (moja
malenkost)
- tadašnji predstavnik firme OMORIKA g.
Mladen Damjanović
- tadašnje Direktorice i Direktori osnovnih i
srednjih škola
- Šefket Turalić

U prilogu je i nekoliko fotografija učeničkih aktivnosti po školama, zatim uručenje zahvalnica pojedincima koji su davali doprinos projektu i neki drugi kadrovi...

I na kraju, u petak 20. decembra ove godine bit će svečanost obilježavanja ove značajne godišnjice, na kojoj će biti cca 1.000 učenika i gostiju, a gosti zabavnog programa za sada su iznenađenje za učenike i goste...

Hvala svima koji su deset godina davali svoj doprinos ovom jedinstvenom, a veoma značajnom projektu čiji efekti su veoma pozitivno uticali i utiču na očuvanje okoliša, zatim mijenjanje navika kod mladih i starih, te podizanje nivoa ekološke svijesti na veći stepen....idemo ako Bog da do dvadesetogodišnjice :) ili dok Država ne pristupi sistemski rješavanju ovog pitanja...

RECIKLIRAJ - PROFITIRAJ - ČUVAJ OKOLIŠ - ČUVAJ ZAJEDNICU - BUDIMO ČUVARI OKOLIŠA - EKO VIZIJA - TEŠANJ SREDINA EKOLOŠKE SVIJESTI I ČISTOĆE - MISLIMO GLOBALNO DJELUJMO LOKALNO !!!

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.