Pljusak ponovo poplavio tuzlanske ulice

06 Avg 2020
218 puta

Obilne kiša praćena grmljavinom jutros je u Tuzli poplavila ulice i dovela do otežanog odvijanja saobraćaja.

Ovo je drugi put u zadnjih desetak dana da su tuzlanske ulice pod vodom.

Padavine nisu izazvale veće probleme osim težeg odvijan ja saobraćaj i nakupljanja vode na određenim lokacijama usljed začepljenja šahtova i drugih odvoda koje su čistile službe JKP Vodovod i kanalizacija Tuzla iz kojih su kazali da svakodnevno dobijaju pozive građana zbog začepljenja slivnika oborinske kanalizacije.

„Najveći problem nam predstavljaju nagle i velike količine padavina koje slivnici i fekalni kanali ne mogu prihvatiti i dolazi do izljevanja vode. Čim se smanje padavine, voda se povuče i ide svojim normalnim tokom“, ispričao je za Rašid Tanović, poslovođa u pogonu kanalizacije u JP Vodovod i kanalizacija Tuzla.

On je naglasio da služba radi 24 sata, a prioritet je da se sobezbijede uslovi za normalan saobraćaj na sjevernoj i južnoj saobraćajnici. Kako je kazao Tanović, najčešći uzroci začepljenja slivnika su velike količine vode i lišće. On apeluje na građane i stanare koji primjete nakupljanje lišća u slivnicima ispred svojih zgrada i objekata, da se angažuju i očiste.

Inače, poplave u većem obimu su nedavno zahvatile područje Tuzle te napravile ogromne štete. Komisija za procjenu šteta  Grada Tuzle nastalih prilikom stanja prirodne nesreće je i dalje na terenu kako bi se procijenilo pravo stanje nastalo nakon nesreće. Preliminarni podaci pokazuju da su štete veće od četiri miliona maraka,  a do sada je stiglo 430 prijava za štete koje su nastale na privatnim posjedima, komunalnoj infrastrukturi ali i one koje su načinjenje pravnim licima. Konačan izvještaj će razmotriti gradski Štab civilne zaštite i donijeti odluke o iznosu sredstava s kojima se može intervenisati u otklanjanju šteta.  Za sada je prioritet  otkloniti štete na komunalnoj infrastrukturi, putnim komunikacijama te sanirati oštećenja na vodovodnim i elektromrežama.

(N.N.)

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.