01.04. Dogodilo se na današnji dan

- 1572. Ustankom protestanata protiv španjolskog kralja Filipa II Nizozemska počela borbu za samostalnost.

- 1815. Rođen je njemački državnik Otto von Bismarck. Kao glavno načelo u rješavanju političkih pitanja istaknuo je geslo "krv i željezo". Osnovni mu je cilj bio njemačko ujedinjenje silom pruskog oružja, a nakon toga prevlast Njemačke u Europi. Donio je izvanredni zakon protiv socijalista, koji je zabranjivao radnička udruženja i štrajkove, ali nije uspio spriječiti jačanje radničkog pokreta.

- 1873. Rođen je ruski pijanist, dirigent i skladatelj Sergej Vasiljevič Rahmanjinov. Ubraja se među najveće pijanističke virtuoze svojega vremena. U kompoziciji se nadovezuje na kasnoromantičarski smjer Čajkovskog. Najpoznatija su mu klavirska djela, oblikovana pod utjecajima Listza i Schopena: drugi glasovirski koncert u C-molu, Rapsodija na Paganinijevu temu te glasovirske minijature. Umro je 1943. u Californiji.

- 1939. Okončan trogodišnji građanski rat u Španjolskoj u kojem je poginulo više od milijun ljudi, a više od pola milijuna ljudi izbjeglo je iz zemlje.

- 1946. Prvom omladinskom radnom akcijom u poslijeratnoj komunističkoj Jugoslaviji počela izgradnja željezničke pruge Brčko-Banovići. U izgradnji 90 kilometara pruge učestvovalo 60 000 mladih iz cijele Jugoslavije.

- 1960. Označava se početak razdoblja takozvane satelitske meteorologije. Tada je lansiran prvi umjetni satelit s isključivo meteorološkom namjenom. To je bio američki satelit s polarnom orbitom koji je dobio ime "TIROS -1", jer je bio prvi u seriji satelita za televizijsko i infracrveno opažanje. Tijekom 89 dana, koliko je bio u Svemiru, poslao je na Zemlju 22.950 slika oblaka.

- 1983. U zemljotresu u Kolumbiji više od 500 osoba izgubilo život, a više od 1.500 ozlijeđeno.

- 2001. U Beogradu uhićen bivši predsjednik Srbije i Jugoslavije Slobodan Milošević, pod optužbom da je tijekom desetogodišnje vladavine zloupotrebljavao položaj i time pribavio osobnu korist i korist za Socijalističku partiju Srbije. Miloševića su srpske vlasti u lipnju iste godine predale Međunarodnom sudu za ratne zločine u Haagu. Umro je 11. ožujka 2006. pritvorskoj jedinici toga suda, ne dočekavši izricanje presude.

- 2002. U Republici Srpskoj uhićen i izručen Međunarodnom sudu za ratne zločine u Hagu bivši oficir Vojske RS Momir Nikolić, optužen za genocid nad Bošnjacima u Srebrenici 1995. godine.

 (Fena) ck

 

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.