A.A.

A.A.

IZVJEŠTAJ

PO SKRAĆENOJ LISTI PITANJA O DOSTAVLJANJU INFORMACIJA

OPERATIVNIM CENTRIMA CZ (zaključeno u 07:00 sati)

Red.

broj

VRSTA INFORMACIJE

DNEVNO STANJE

 

1.

Prirodne nepogode i druge pojave i događaji

/

 

2.

Stanje puteva

 

Magistralni put M-17: Šamac-Sarajevo i magistralni put M-4: Doboj-Banja Luka: suhi.

Regionalni put RP-474: Novi Šeher-Prnjavor: suh.

Lokalni putevi: suhi.

Saobraćaj se odvija po suhim putevima i bez posebnih ograničenja.

 

3.

Klimatološki i drugi uslovi

 

Stanje u 08:00 sati: pretežno oblačno;

-Temperatura zraka u 08:00 sati: 19ºC;           

-Relativna vlažnost: 76%;

-Relativni pritisak: 1012 mbar;

-Pravac i brzina vjetra: južni, 1 m/s;

-Količina padavina za protekla 24 sata: - lit/m2;

-Vodostaj rijeka: BOSNA, USORA- U granicama normalnog. TEŠANJKA –Ispod normalnog. Vodostaj Usore u Kaloševiću jutros je iznosio 62 cm.

 

4.

Informacije iz Policijske uprave

 

U protekla 24 sata na području općine evidentirano je:

-          1 krivično djelo,

-          1 saobraćajna nezgoda u kojoj je 1 osoba zadobila lakše tjelesne povrede,

-          1 narušavanje javnog reda i mira i

-          8 prijava građana.

  

5.

Informacije iz Službe hitne pomoći i porođajnog odjela

 

-Služba hitne pomoći u protekla 24 sata evidentirala je 77 intervencija, od toga 10 zbog povreda. U bolnicu su upućene 24 osobe.

 

 

6.

Snabdjevanje energentima, vodom i stanje telefonskih veza

 

ELEKTRIČNA ENERGIJA Zbog planskih radova na elektroenergetskim objektima danas će povremeno bez električne energije biti trafo područje Piljužići Pilavi.

VODA-Snabdjevanje vodom korisnika vodovodnih sistema Tešanj, Jelah i Kraševo jutros se vrši u skladu sa raspoloživim količinama vode, a ista zadovoljava  zahtjeve Pravilnika o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće. I dalje je na snazi  II stepen redukcije sa ranije utvrđenim režimom zatvaranja.

 TELEFONSKE VEZE-  Uredno funkcionišu.

 

7.

Ostale informacije

/

 

Broj novozaraženih koronavirusom u Španiji pao je na najniži nivo od juna ove godine, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema podacima Ministarstva zdravlja, prosječan broj slučajeva u Španiji u posljednjih 14 dana smanjio se na 100 na 100.000 ljudi. Ovo je najmanji prosječan broj slučajeva zaraženih od kraja juna.

U Španiji je u posljednja 24 sata zabilježen 101 smrtni slučaj od COVID-19 te 4.075 novih slučajeva zaraze koronavirusom.

Od početka pandemije u Španiji je od posljedica zaraze koronavirusom preminulo 85.739 osoba, a broj oboljelih je dostigao 4.926.324.

Broj građana koji su završili proces vakcinacije protiv COVID-19 u Španiji dostigao je 75,2 posto stanovništva zemlje (35.688.441 osoba).

Sa smanjenjem broja slučajeva zaraženih u Španiji, najavljeno je da će restriktivne mjere biti ublažene od sljedeće sedmice u nekim regijama, uključujući i Madrid.

Tešanjska razvojna agencija (TRA) nosilac je regionalnog IPA projekta pod nazivom “Jednakost, poštovanje prava, odgovornost i socijalno zadovoljstvo”, okrenutog ka unapređenju socijalne i zdravstvene zaštite djece i odraslih sa posebnim potrebama u prekograničnom području, u kojem sudjeluju četiri partnerske organizacije iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Crne Gore – istakao je na današnjoj press-konferenciji u Zenici direktor TRA Ismar Alagić.

On je dodao da ukupna vrijednost projekta iznosi 942.000 KM, te da će biti realiziran u periodu od 24 mjeseca.

“Ono što smatram da je posebna snaga ovog projekta, je to da smo okupili partnere iz tri različite države, a koje su na različitom stepenu dostignutosti socijalne zaštite”, kazao je Alagić.

Napomenuo je da je Hrvatska već punopravna članica Evropske unije te su, u skladu s tim, uskladili i svoju zakonsku regulativu te su im dostupni i različiti fondovi EU. Crna Gora je, ističe, otvorila svih 35 poglavlja u postupku približavanja i pristupanja EU te je, u tom procesu, „obavezna da harmonizira svoje zakonodavstvo i u području socijalno-zdravstvene zaštite“

“BiH se, nažalost, nalazi na najnižoj stepenici pridruživanja EU. Međutim, moram istaknuti da je naš partner, Javna ustanova Centar za djecu i odrasle osobe sa poosebnim potrebama Zeničko-dobojskog kantona, sigurno specijalizovana institucija, koja predstavlja najviši stepen pružanja socijalne zaštite na području BiH. Ono što očekujemo da ćemo u ovom projektu postići, to je jedna raznovrsnost, koja polazi od izrade suvenira, rukotvorina, škole šivenja, primjenje savremenih tehnologija… Tri centra na području ZDK dobit će donaciju u vidu CNC mašina, putem kojih će se i osobe ometene u psiho-fizičkom razvoju osposobiti za određena zanimanja koja su bila privilegija nekih drugih”, naglasio je Alagić.

U sklopu projekta finansijskog osnaživanja porodica, bit će, najavljuje Alagić, podijeljeno i najmanje 20 plastenika.

“Naša javna ustanova sudjeluje u ovom projektu, u sklopu kojeg imamo opredjeljena sredstva od 82.000 eura. To ćemo utrošiti za izradu baze podataka te nabaviti informatičku opremu, koju smo već završili. Nabavit ćemo i CNC mašine za dnevne centre Tešanj, Žepče i Visoko. Imamo i instruktore koji će raditi sa djecom koja mogu raditi na tom projektu. Pozivamo i ostale, koji imaju djecu sa posebnim potrebama, da, ako misle da se njihova djeca mogu osposobiti za rad na CNC mašinama,  dođu i da se prijave te uđu u projekat”, kazao je direktor Javne ustanove Centar za djecu i odrasle osbe sa poosebnim potrebama Nurđihan Šahinović.

Istaknuo je da je sudjelovanje u projektu za njih važno i zbog činjenice da su jedna od rijetkih ustanova iz tog kantona koja sudjeluje u projektu iz IPA fondova EU. ZDK, napominje Šahinović, sa 80 do 85 posto sredstava finansira rad te „unikatne ustanove na području BiH“, dok ostatak novca osiguravaju neke lokalne zajednice sa područja ZDK.

“Za nas je jako važno da vodimo računa o poboljšanju kvaliteta života djece i omladine sa smetnjama u razvoju i to radimo kroz brojne aktivnosti. Trudimo se da stavimo akcenat na zdravstvo, obrazovanje i zapošljavanje osoba sa invaliditetom, jer to su tri pravca u kojima oni mogu poboljšati kvalitet svog života”, kazala je Miluša Žugić, direktorica Udruženja za pomoć licima ometenim u psihofizičkom razvoju iz Nikšića.

To je udruženje, napominje, već bilo domaćin ovakve konferencije te organizovalo niz aktivnosti u sklopu projekta, među kojima i radnu terapiju za roditelje djece sa smetnjama u razvoju. Najavila je održavanje radne terapije za djecu.

“Mi ćemo odraditi inovativne terapije, kao što su muzikoterapija i ART terapija, kojima ćemo poboljšati psihofizičke sposobnosti naše djece i omladine. Slijede nam i ‘Igre bez granica’ u tri naše države, gdje će osobe sa invaliditetom imati mogućnost i pravo da učestvuju u različitim sportskim aktivnostima. Svi ćemo se zajedno družiti”, najavila je Žugić.

Matea Vukas iz Osnovne škole „Josip Matoš“ iz Vukovara (Hrvatska) istakla je kako je njihova škola jedina ustanova na području Vukovarsko-srijemske županije koja se bavi odgojem i obrazovanjem učenika sa poteškoćama u razvoju.

“U ovoj školskoj godini imamo upisanih 58 učenika, a bavimo se odgojem i obrazovanjem učenika do 21 godine. Projekt je od iznimnog značaja za učenike, kao i za roditelje naših učenika, jer omogućujemo i roditeljima aktivnosti kojima će biti prepoznati u našoj zajednici. Projektom planiramo realizirati edukaciju za naše roditelje za bavljenje uzgojem začinskog bilja, kao i izradu svijeća. Nadamo se da će se projekt uspjeti održati i u budućnosti u kućanstvima naših roditelja učenika sa poteškoćama u razvoju”, kazala je Vukas.

Općoj bolnici Tešanj jučer je isporučen novi ultrazvučni aparat marke "Siemens Acusion NX3", čiju je nabavku finansirala Evropska unija, u okviru kontinuirane podrške EU zdravstvenim institucijama Bosne i Hercegovine za borbu protiv pandemije Covid-19 i posljedica koje ona izaziva.

Nabavku i isporuku ultrazvučnog aparata je realizovao Razvojni program Ujedinjenih nacija u BiH (UNDP).

Evropska unija je do sada izdvojila preko 15 miliona konvertibilnih maraka za pomoć zdravstvenim ustanovama širom Bosne i Hercegovine.

Press služba ZDK

Na osnovu ukazane potrebe Društvo „MADI“ d.o.o. Tešanj dana, 16.09.2021. godine objavljuje

OGLAS

za prijem radnika na radna mjesta:

1. Asistent u prodaji (m/ž), 1 izvršilac.

Opis poslova: 

- administrativni poslovi vezani uz predprodajni i prodajni proces (prikupljanje podataka o kupcima, priprema ponuda, slanje ponuda, analiza tržišta i podnošenje izvještaja neposrednom rukovodiocu)

- svakodnevan kontakt s kupcima, vođenje brige o administrativnim zahtjevima kupaca

– post prodajni proces (pritužbe na račun, zahtjevi za novim artiklima, informacije i sl.)

- obavlja i druge poslove po nalogu neposrednog rukovodioca.  

2. Supervizor prodaje (m/ž), 1 izvršilac.

Opis poslova:

- Kontroliše prodajne objekte u kojima se prodaju proizvodi poslodavca,

- nadzire i usmjerava rad komercijalista na teritoriji za koju je određen,

- nadzire i prati snabdjevenost tržišta artiklima, analiza tržišta i kupaca, podnošenje izvještaja neposrednom rukovodiocu,

- obavlja i druge poslove po nalogu neposrednog rukovodioca.  

Uslovi za radno mjesto pod brojem 1:

- VSS ekonomskog smjera,

- Dobro poznavanje rada na računaru u Windows okruženju i Microsoft Office paketa,

- poželjno je da kandidati imaju odgovarajuće radno iskustvo na istim ili sličnim poslovima.
 
Uslovi za radno mjesto pod brojem 2:

- SSS - završen IV stepen stručne spreme,

- minimalno 3 godine radnog iskustva na poslovima u prodaji,

- Vozačka dozvola „B“ kategorije.  

Ostali uslovi: odgovornost prema poslu, fleksibilnost i komunikativnost u radu,  dobre organizacione sposobnosti, kao i drugi bitni uslovi potrebni za obavljanje  radnih zadataka.

___________________________________________________________________ 

Prijave  na  oglas  te  dokumente  kojima  se  dokazuje  ispunjavanje  gore  navedenih uslova kandidati će dostaviti poštom na adresu: „MADI“ d.o.o. Tešanj –  Poslovna zona „VILA“ br. 16., sa naznakom – „Prijava na oglas“ ili na e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli..

Oglas ostaje otvoren 15 dana od dana objave.  

"MADI" d.o.o Tešanj

Vlada Federacije BiH je utvrdila i Parlamentu FBiH na usvajanje po hitnom postupku uputila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Kako je obrazloženo, prilikom usvajanja Zakona o PIO su oba doma Parlamenta Federacije BiH zadužila resorno ministarstvo, odnosno Vladu FBiH, da prate primjenu novog Zakona te da, u slučaju potrebe i određenih problema, u roku od šest mjeseci sačine izmjene i dopune ovog federalnog propisa.

Kao razlog za izmjene i dopune navedena je i Odluka Ustavnog suda BiH, te su poduzete mjere i aktivnosti s ciljem harmonizacije odredaba ovog sa odredbama Porodičnog zakona u odnosu na prava i obaveze vanbračnih partnera.

Jednom od izmjena i dopuna dodatno je precizirala norma, kako bi policijski službenici na državnom nivou, u smislu penzionisanja i načina izračuna penzija, bili izjednačili s policijskim službenicima na nivou FBiH. Time je omogućen jednak tretman svim policijskim službenicima u BiH, s obzirom na to da svi policijski službenici s prebivalištem u FBiH pod jednakim uslovima uplaćuju doprinose za PIO.

Nadalje, izmjenom člana 44. stav (5) su pripadnici Oružanih snaga BiH dovedeni u ravnopravan položaj sa ostalim osiguranicima, tako da im lični bodovi za svaku godinu posebnog staža, umjesto 0,5, po novom iznose 1 za priznatu punu godinu ostvarenog posebnog staža.

Prema novom zakonskom rješenju, povredom na radu smatra se i ona zadobijena u pripremama za odbranu, odnosno u odbrani BiH u periodu od 18. 9. 1991. do 23. 12. 1995. godine.

Napominje se i da je Vlada FBiH na sjednici održanoj 12. 12. 2019. godine zadužila Federalni zavod PIO da provede mišljenje Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, od 11. 12. 2019. godine. U tom mišljenju stoji da je u postupcima priznavanja prava na porodičnu penziju udovicama šehida odnosno poginulog branioca i udovca šehida žene odnosno poginule braniteljice, potrebno primijeniti odredbu člana 17. Zakona o PIO. Ova odredba, između ostalog, propisuje da je osoba obavezno osigurana za slučaj invalidnosti i smrti zbog povrede na radu i profesionalne bolesti, za vrijeme vršenja određenih javnih funkcija ili građanskih dužnosti po pozivu nadležnih organa i organa jedinice lokalne samouprave.

Uz ostalo, dopunjena je odredba po kojoj se sada članom porodice umrlog osiguranika smatra i vanbračni partner. Vanbračnim partnerom smatra se osoba koja je takvom definisana Porodičnim zakonom Federacije BiH, a koja je svoj status utvrdila u sudskom postupku.

Novina u Zakonu je i mogućnost vanrednog usklađivanja penzija (izuzev najviše) sve dok najniži iznos penzije ne dostigne jednu petinu iznosa najviše penzije ostvarene po zakonu, ali pod uslovom da je stopa rasta realnog bruto domaćeg proizvoda u prethodnoj godini veća od tri posto i ako budžet Federacije BiH nema akumulirani deficit, a najviše do stope rasta BDP-a u prethodnoj godini.

Jedno od novopredloženih rješenja je i da se korisniku penzije isplata obustavlja za period trajanja osiguranja, a najduže do navršenja 40 godina staža osiguranja, odnosno 65 godina života. Dosadašnje rješenje je predviđalo obustavu isplate do 65 godina života odnosno 40 godina penzijskog staža, ako osiguranik zasnuje radni odnos ili započne da obavlja djelatnost.

Takoder, u članu 116. dodaje se stav 2. kojim se korisniku porodične penzije koji u skladu sa ovim zakonom stekne status osiguranika u obaveznom osiguranju, isplata obustavlja za period trajanja osiguranja.

(klix.ba)

Na današnjoj sjednici Vlade Zeničko-dobojskog kantona usvojene su izmjene i dopune osam Uredbi, koje regulišu set prava predviđenih Zakonom o dopunskim pravima branilaca i članova njihovih porodica, te Zaključak o utvrđivanju Prijedloga Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o proširenom obimu prava iz oblasti zdravstvene zaštite za branioce i članove njihovih porodica koji ide u dalju Skupštinsku proceduru.

Najveće izmjene pretrpjele su Uredba o stipendiranju redovnog studija branilaca i članova njihovih porodica i Uredba o pomoći u rješavanju stambenog pitanja branilaca i članova njihovih porodica.

Usvojenim izmjenama i dopunama povećava se mogućnost dodjele stipendija svim studentima koji ispunjavaju propisane uslove, a studenti čiji su roditelji pristupili Oružanim snagama kao maloljetna lica stavljaju u povoljniji položaj u odnosu na dosadašnji. Također, izvršene su izmjene u dijelu načina bodovanja po različitim kriterijima, koji sada idu u korist studentima.

Izmjenama i dopunama Uredbe o pomoći u rješavanju stambenog pitanja branilaca i članova njihovih porodica implementirana je obaveza Kantona u dijelu sufinansiranja troškova priključka na infrastrukturalne mreže, uz napomenu da je ova Vlada navedeno pravo omogućila ne samo demobiliziranim braniocima, već i svim ostalim kategorijama branilačke populacije. Bitno je istaći da će se zahtjev za ovu vrstu pomoći moći podnijeti tokom cijele budžetske godine i to po računima za prethodnu i tekuću godinu. Nadalje, izmjenama i dopunama su precizirane određene odredbe koje omogućavaju lakšu primjenu propisa i vođenje upravnih postupaka.

– Za sve današnje usvojene izmjene i dopune podzakonskih akata prethodno su svoj doprinos i saglasnost dali predstavnici kantonalnih udruženja. Mišljenja sam da će naradni period pokazati da su usvojene izmjene i dopune poboljšale kako status branilačke populacije, tako i sam rad organa nadležnih za branilačko-invalidsku zaštitu – rekao je ministar za boračka pitanja Fahrudin Čolaković.

Oko 3.000 zdravstvenih radnika koji nisu vakcinisani protiv koronavirusa suspendovani su u Francuskoj, izjavio je danas francuski ministar zdravlja Olivier Veran.

Objava je uslijedila dan nakon što je vakcinacija proglašena obaveznom za sve radnike u zdravstvu i domovima za njegu.

Vlada predsjednika Emmanuela Macrona donijela je ovu odluku da bi povećala stopu vakcinacije i pomogla da se spriječi novi talas infekcija na jesen, koji bi mogao da ugrozi ekonomski oporavak Francuske.

"Većina suspenzija je samo privremena. Mnogi od njih su odlučili da se vakcinišu pošto vide da je obavezna vakcinacija realnost", rekao je Veran francuskom radiju RTL.

Lokalni mediji pišu da je blizu 450 zdravstvenih radnika suspendovano u bolnici u Nici, na jugu Francuske.

(klix.ba)

Vlada ZDK na svojoj današnjoj sjednici izabrala je Rusmira Šišića za novog policijskog komesara Uprave policije MUP-a ZDK. Vlada je birala između prvorangiranog na listi Rusmira Šišića, zaposlenika MUP-a ZDK i drugorangiranog kandidata Nermina Šehovića, zaposlenika Federalne uprave policije.

Nezavisni odbor za izbor policijskog komesara Zeničko-dobojskog kantona, nakon provedene konkursne procedure, sačinio je konačnu rang listu koja je upućena prema Ministarstvu unutrašnjih poslova ZDK, nakon čega je resorni ministar dva navedena imena uputio Vladi na odlučivanje.

Šišić je u MUP-u ZDK do sada obavljao poslove šefa Odsjeka za privredni kriminalitet. Prije toga bio je policajac, a potom i inspektor.

Ranbije, u širem izboru za policijskog komesara ZDK bila su četiri kandidata iz Uprave policije MUP-a ZDK, glavni inspektori Adis Imamović i Admir Gazić, samostalni inspektori Rusmir Šišić i Vahidin Topalović, te dva samostalna inspektora drugih policijskih agencija, Nermin Šehović iz FUP-a i Hidajet Krehmić iz Granične policije BiH.

Zbog pogoršane epidemološke situacije, Bosna i Hercegovina je od 12.09.2021. godine, proglašena zemljom visokog rizika od strane Njemačke.

Putnici koji su vakcinisani mogu putovati u Njemačku bez ograničenja, pri tome moraju da vode računa o tome da je osoba koja putuje primila drugu dozu cijepiva (u slučaju osobe koja je prebolovala COVID 19: jedna primijenjena doza cjepiva), najmanje 14 dana prije datuma putovanja, te da je cjepivo priznato na web stranici Instituta Paul Ehrlich ( Pfizer, Moderna, Astra Zeneca,Johnson&Johnson).

Međunarodni Aerodrom Tuzla objavio je na svojoj Facebook stranici na koji način putnici koji nisu vakcinisani mogu provjeriti uslove putovanja.

Putnici koji nisu vakcinisani, molimo da provjere uslove putovanja putem dole navedenog linka:
https://www.bundespolizei.de/…/01Mel…/2020/03/200317_faq.

Svi putnici prilikom ulaska u Njemačku moraju imati popunjen digitalni PLF obrazac kojem možete pristupiti preko web stranice: www.einreiseanmeldung.de

U slučaju neposjedovanja digitalnog PLF obrasca, putnici neće biti u mogućnosti da putuju.

(ZB)

Antena Servis

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.