Printaj ovu stranu

U Kini prvi pad broja stanovnika u posljednjih 50 godina

28 Apr 2021
118 puta

Kina bi trebalo da prijavi prvi pad broja stanovnika u posljednjih pet decenija, nakon što objavi rezultate popisa stanovništva, prenio je danas britanski list Fajnenšel tajms, pozivajući se na upućene izvore.

Pitanje broja stanovnika je vrlo osjetljivo i podaci neće biti objavljeni dok agencije kineske vlade ne postignu konsenzus o podacima i njihovim posljedicama, dodaje FT.

"Ako Kina potvrdi takav pad, to bi bila velika stvar", ocijenio je Dživej Džang, glavni ekonomista kompanije Pinpoint aset u Šenženu.

Kako kaže, na osnovu projekcija Ujedinjenih nacija se očekuje da će kinesko stanovništvo dostići vrhunac 2027. godine, ali bi to, prema njegovim riječima, moglo biti mnogo ranije nego što su tržišta i zakonodavci očekivali.

Kineski Nacionalni biro za statistiku, koji je početkom aprila trebalo da objavi rezultate popisa, nije obrazložio kašnjenje u objavljivanju, ali je ovog mjeseca saopštio da su potrebni dodatni pripremni radovi.

Kineski državni mediji su posljednjih mjeseci izvještavali o tome da bi broj stanovnika mogao početi da se smanjuje u narednih nekoliko godina.

Kina je 2016. godine ukinula višedecenijsku politiku "jednog djeteta" u nadi da će povećati broj beba, zamijenivši tu mjeru sa politikom "dvoje djece".

U to vrijeme je, takođe, postavila kao cilj da broj stanovnika poveća na oko 1,42 milijarde do 2020. godine, sa 1,34 milijarde u 2010. godini.

Međutim, stopa nataliteta nastavlja da opada.

Razlog tome je što urbani parovi, posebno oni rođeni poslije 1990. godine, više cijene svoju nezavisnost i karijeru nego zasnivanje porodice, uprkos pritisku roditelja da imaju djecu.

Takođe, rastući troškovi života u većim gradovima odvratili su mnoge parove od zasnivanja porodice.

ocijeni
(0 glasova)