Printaj ovu stranu

EU: Danci najzadovoljniji radnim uvjetima, Hrvati među najnezadovoljnijim

Nešto više od polovice Europljana zadovoljno je radnim uvjetima u svojoj zemlji, ali je golema razlika među zemljama članicama, a Hrvati su po zadovoljstvu nešto ispod europskog prosjeka, pokazuje najnoviji Eurobarometar.

 Istraživanje je provedeno od 3. do 5. travnja ove godine u svih 28 zemalja članica, a njime je ukupno obuhvaćen 26.571 ispitanik. Pod pojmom radni uvjeti obuhvaćeni su radno vrijeme, organizacija posla, zdravlje i sigurnost na poslu, zastupanje zaposlenika i njihovi odnosi s poslodavcima.

 Ispitanici su podijeljeni u dvije velike skupine - na one koji imaju posao i na one koji su nedavno imali radno iskustvo, ali su trenutačno bez posla.

 Prosječno, na razini EU-a, 53 posto ispitanika zadovoljno je radnim uvjetima u svojoj zemlji, od kojih 8 posto ih smatra da su radni uvjeti "jako dobri", a 45 posto da su "prilično dobri". Onih koji smatraju da su radni uvjeti ukupno loši je 43 posto.

 U Hrvatskoj je 79 posto izjavilo da radne uvjete smatra lošim, a 18 posto dobrim.

 Prosječni podaci prikrivaju goleme razlike među zemljama članicama - u Danskoj je čak 87 posto ispitanika zadovoljno radnim uvjetima, a na drugom kraju je Grčka, gdje je takvih samo 16 posto.

 Iza Danaca slijede Austrijanci i Belgijanci.

 Oni koji imaju posao općenito su zadovoljniji od onih koji su trenutno bez posla, a zaposleni su zadovoljniji od samozaposlenih.

 Više od polovice, 57 posto ispitanika u EU-u, smatra da su se radni uvjeti u posljednjih pet godina pogoršali, dok se u Hrvatskoj s tom tvrdnjom slaže 75 posto ispitanika. 

 (Fena)

{fcomment}

ocijeni
(0 glasova)