Sedam lista imat će poslanike u Skupštini Srbije

25 Apr 2016
3171 puta

Koalicija "Aleksandar Vučić - Srbija pobeđuje", koju čini Srpska napredna stranka i još osam političkih opcija, dobila najviše glasova - 48,22 posto, rekao je za Tanjug najnovije rezultate izbora predsjednik Republičke izborne komisije (RIK) Dejan Ðurđević, dodavši da je obrađeno 95,29 posto materijala. 

Kako je kazao, na drugom mjestu je Socijalistička partija Srbije (SPS) sa 11,02 posto glasova.

Slijede Srpska radikalna stranka (SRS) Vojislava Šešelja sa 8,03 posto glasova, lista oko Demokratske stranke (DS) sa 6,06 i pokret "Dosta je bilo - Saša Radulović" sa 5,95 posto glasova.

Prema riječima Đurđevića, koalicija Liberalno demokratska partija, Liga socijaldemokrata Vojvodine i Socijaldemokratska stranka (SDS-LDP-LSV) osvojila je 5,02 posto, a Dveri-DS S 5,0 posto glasova.

RIK će u 11 sati održati konferenciju za novinare, na kojoj će saopćiti najnovije podatke o rezultatima parlamentanih izbora.

Predstavnicima opozicionih izbornih lista, koje tvrde da su izbore pratile neregularnosti, bit će omogućen uvid u izborni materijal, izjavio je predsjednik RIK-a Dejan Ðurđević.

Vučić: Nema vremena za slavlje

Predsjednik SNS-a Aleksandar Vučić poručio je, nakon što su preliminarni rezultati pokazali da je lista koju je vodio osvojila  većinu na parlamentarnim izborima, kako "nema vremena za slavlje" i da "uskoro treba početi da radi".

"Rezultati su snažna podrška demokratiji, međunarodnim zalaganjima i evropskim integracijama. Pokazali smo da je Srbija ujedinjena u zajedničkim zalaganjima, a građani su nam ukazali čast da vodimo vladu što je velika čast povlači i ogromnu odgovornost", rekao je Vučić.

Istaknuo je kako je iza opcije koju predvodi do sada bio zadatak na stabilizaciji i sigurnosti Srbije, a ono što slijedi je "prosperitetna budućnost koja neće biti laka".

"Biće to put koji nije posut ni ružama, a nema tu ni mnogo meda i mleka", kazao je Vučić.

Tvrdi i kako zna "kuda Srbija treba da ide, ali i kako zna kako da obezbedi budućnost, kako naporno da radi da bi se tamo [u budućnost] stiglo".

"Sve je to dostižno. Uveren sam da to zajednički i jedinstveno možemo. Nastavićemo za bolji život, bolje plaćena radna mesta i borbu protiv korupcije", dodao je.

Obećao je kako će raditi tako da bude predsjednik vlade koji će služiti svim građanima, bez obzira za koga su glasali.

Na pitanja novinara o tome hoće li ministri koji su do sada bili u Vladi kojoj je bio na čelu zadržati svoja mjesta, odgovorio je negativno.

"Biće promena u Vladi. Neće svi ministri zadržati mesta", zaključio je Vučić.

Pajtić: Kupovali su glasove

Za predsjednika DS-a Bojana Pajtića, čija je koalicija također prešla izborni prag, "izbori su bili sve, sem fer i pošteni".

"Izbori su protekli u atmosferi medijske blokade opozicije, višemesečne satanizacije DS-a, hapšenja, fizičkog nasilja i pokušaja da se stranka uništi", rekao je Pajtić.

"Podnećemo najmanje osam prigovora na tok izbora. Uspeli smo da detektujemo takozvani bugarski voz. Radi se o desetinama, možda i više, glasova koji su na takav način kupljeni", dodao je.

Predsjednik SRS-a Vojislav Šešelj nije zadovoljan rezultatom koji je zabilježila njegova stranka.

"Naša borba se nastavlja i ubeđeni smo da ćemo ispuniti očekivanja. Za nas je najvažnije da smo vratili status parlamentarne političke partije. Pokazaćemo da smo superiorni. Situacija u Srbiji je tako teška da opet možemo očekivati vanredne parlamentarne izbore, možda već narodne godine", najavio je Šešelj.

Socijalisti 'zacementirani'

"Najavio sam više glasova, ali ovaj izborni rezultat cementira našu poziciju", rekao je predsjednik SPS-a Ivica Dačić.

"Za nas je bilo bitno da sačuvamo naš politički identitet i da istovremeno budemo na liniji Vladine politike. Pokazalo se da sam u pravu kada sam rekao da će vladajuće liste ostvariti rezultat bolji od 60 odsto", dodao je.

Čestitao je SNS-u na izbornoj pobjedi.

"Vučićev politički cunami je uništio sve druge političke stranke i važno nam je bilo da sačuvamo identitet, a da budemo na liniji Vladine politike", poručio je Dačić.

Pravo glasa imao je 6.739.441 birač, a pravo biranja mogli su iskoristiti na 8.377 biračkih mjesta.

Građani Srbije su glasali za novi saziv Narodne skupštine na izvanrednim parlamentarnim izborima koji se održavaju nakon nešto više od dvije godine od prošlih, također izvanrednih izbora.

Rezultati do četvrtka

Za 250 mjesta nadmetalo se 20 lista, na kojima je ukupno bilo 3.270 kandidata.

Srbija je birala 11. saziv republičkog parlamenta od uvođenja višestranačja u zemlji, kao i novi saziv pokrajinskog parlamenta i najvećeg broja lokalnih samouprava, budući da u svega 14 njih nema izbora, jer mandati lokalnim parlamentima nisu istekli.

Regularnost izbora pratilo je približno 2.000 promatrača, domaćih i stranih, a konačni rezultati izbora moraju biti objavljeni najkasnije do 28. travnja u 20:00 sati.

Izvor: Al Jazeera

ocijeni
(0 glasova)

Antena Servis

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.