02.04. Dogodilo se na današnji dan


- 747. Rođen je franački i lombardski kralj Karlo Veliki, od 800. godine i rimski car, jedan od najpoznatijih vladara srednjevjekovne Europe.

- 1725. Rođen je talijanski avanturist, svećenik, glazbenik, vojnik, špijun, diplomat, mason i pisac Giacomo Casanova, centar gotovo svih skandala vezanih uz žene tijekom 18. Stoljeća. Najveći ljubavnik i ženskar svih vremena o svojem je zavođenju jednom napisao "Otklonio sam mogućnost neuspjeha u kategoriju nemogućega".

- 1792. Dolar ozakonjen kao novčana jedinica SAD.

- 1805. Rođen je Hans Christian Andersen, svjetski slavan danski pisac bajki, među kojima su najpoznatije "Snježna kraljica", "Ružno pače", "Mala sirena", "Djevojčica sa žigicama". Smatra se tvorcem danske realistične proze.

- 1840. U Parizu je rođen Emile Zola, jedan od najvećih francuskih književnika, predvodnik naturalističkog pokreta u francuskoj književnosti, autor djela "Tereza Raken", "Žerminal", "Nana" i drugih.

- 1872. Umro je američki pronalazač i slikar Samuel F.B. Morse, tvorac telegrafa i Morzeove abecede.

- 1905. Otvoren je željeznički tunel ispod Alpa "Simplon" kojim je Švicarska povezana s Italijom.

- 1930. Haile Selassie proglašen je carem Etiopije. Posljednji etiopski car, koji je uzeo titulu "Kralja svih kraljeva" kao 225. potomak kralja Salomona, unatoč neslavnom kraju jedna je od ključnih ličnosti kako etiopske tako i afričke povijesti

- 1917. Američki kongres objavio rat carskoj Njemačkoj.

- 1960. Francuska s Madagaskarom potpisala sporazum kojim je toj otočnoj afričkoj zemlji u Indijskom oceanu omogućena neovisnost, nakon 64 godine francuske kolonijalne vladavine. Sporazum je formalno stupio na snagu krajem lipnja 1960.

- 1974. U Titogradu (sadašnja Podgorica) osnovan Univerzitet Crne Gore. Sporazum o osnivanju najviše školske institucije potpisali su Ekonomski, Tehnički i Pravni fakultet, Viša pomorska škola u Kotoru, Pedagoška akademija u Nikšiću, Povijesni i Poljoprivredni institut i Institut za biološka i medicinska ispitivanja u Titogradu.

- 1981. Predsjedništvo SFRJ proglasilo je izvanredno stanje na Kosovu zbog demonstracija albanskih studenata koje su počele 11. ožujka pod parolom "Kosovo - Republika".

- 1999. Zrakoplovi NATO-a bombardirali su središte Beograda, prvi put od početka zračnih napada na SR Jugoslaviju 24. ožujka. Pogođene su zgrade ministarstava unutarnjih poslova SRJ i Srbije.

- 2003. Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mirko Šarović podnio ostavku zbog afere izvoza oružja Zrakoplovnog zavoda "Orao" iz Bijeljine Iraku, koji je bio pod sankcijama UN-a.

- 2005. U Vatikanu preminuo poglavar Rimokatoličke crkve papa Ivan Pavao II. (85), jedan od velikih državnika 20. stoljeća i duhovni aktivist planetarnoga utjecaja. Rođen je kao Karol Jozef Wojtyla, bio je 264. nasljednik apostola Petra, a papa od 16. listopada 1978. do smrti. Blaženik je Katoličke Crkve. Njemački kardinal Joseph Ratzinger, koji je uzeo ime Benedikt XVI, izabran je za novog papu.

- 2008. Ujedinjeni narodi proglasili su 2. travnja Svjetskim danom svjesnosti o autizmu, čime se želi skrenuti pozornosti javnosti diljem svijeta na sve veći problem ovoga složenog poremećaja koji se kod pojedinaca najčešće razvije u prve tri godine života i uglavnom traje do kraja života.

(Fena) ck

 

ocijeni
(0 glasova)

Antena Servis

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.