Telegraph: Obustava južnog toka kazna EU za Rusiju

Evropska unija nadomak je odluke da zamrzne plan okončanja izgradnje gasovoda "Južni tok", vrijednog 50 milijardi dolara, piše britanski ''Telegraph''. 

To je potez koji bi predstavljao prave sankcije Rusiji i ozbiljan korak EU da kazni Kremlj zbog Krima, rečeno je u razgovoru predsjednika Evropske komisije Josea Manuela Barrosa s bugarskim političarima, koji je procurio u javnost, naveo je britanski dnevnik pozivajući se na pisanje bugarske štampe. 

Barroso je, kako navodi ''Telegraph'', upozorio Sofiju da ne staje na put Evropskoj uniji u njenom odgovoru na poteze Rusije u Ukrajini. 

-Poručujemo Bugarskoj da pazi šta radi - rekao je Barroso prema navodima iz bugarske štampe i dodao da u Bugarskoj "ima onih koji su agenti Rusije", misleći na zvaničnike vladajuće Socijalističke stranke, koji su pokušali da o nastavku gradnje Južnog toka bilateralno pregovaraju s Moskvom, mimo Bruxellesa, navodi britanski "Telegraph". 

List piše i da je Bruxelles do sada bio prilično povučen kad je riječ o projektu Južni tok, ali da, iako su po zvaničnoj verziji planovi još živi, Barrosovi komentari iz razgovora s bugarskim političarima, pokazuju da je on zapravo "politički mrtav". 

Profesor Alan Riley sa "City universitya", ocijenio je za "Telegraph" da Južni tok "nema nikakvog smisla", da njegov cilj nije snabdijevanje gasom, već podrivanje Ukrajine, kako bi kasnije Zapad uložio velike količine novca da bi istu tu Ukrajinu spasavao, prenosi Tanjug. 

Gasovod Južni tok sada se gradi u Rusiji, Bugarskoj i Srbiji, a njegov glavni dio trebalo bi da prolazi i kroz Mađarsku, Sloveniju i Italiju. 

(Fena)

{fcomment}

ocijeni
(0 glasova)

Antena Servis

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.