IZABRANI RADOVI ZA PRVU ZBIRKU MLADI PISCI ZE-DO KANTONA

 U sklopu projektaMladi pisci Ze-do kantona koji implementira Udruženje za kulturu Kontrast objavljeni su rezultati konkursa / natječaja za prijavu radova za objavljivanje prve zbirke Mladi pisci Ze-do kantona.Od ukupno pristiglih 211 radova,  žiri u sastavu Vernes Subašić (predsjednik), Selma Salihbašić Numić (članica) i Arif Odobašić (član) jednoglasno su donijeli odluku o odabiru tri najbolja rada, kao i dodatnih 47 radova koji će biti uvršteni u zbirku Mladi pisci Ze-do kantona.

 Prva tri nagrađena radanapisali su učenici/eAlmedina Čelenka,  IX-a razred, OŠ „Enver Čolaković“ Zenica, Haris Telalović, 9. razred, PU Prva osnovna Montessori škola Zenica i Zejna Bakunić, VI razred, OŠ ˝Skender Kulenović˝ Zenica.

 Spisak svih učenika čiji će radovi biti uvršteni u zbirku objavljeni su na Facebook stranici Udruženja za kulturu Kontrast (@kontrast.udruzenje).

 Predsjednik žirija Vernes Subašić ovom prilikom istaknuo je da iako je u pitanju konkurs za uzrast osnovne škole, svjesni smo činjenice da učenici nemaju dovoljno životnog i čitalačkog iskustva (uz to je i velika razlika u godinama i zrelosti između uzrasta od šestog do devetog razreda),  sjetimo se na ovom mjestu Ane Frank. Ona bi mogla učestvovati na ovom konkursu da je kojim slučajem raspisan u vrijeme kada je pisala svoj Dnevnik. Naš zadatak je bio pronaći neku novu, možda još neotkrivenu „Anu Frank“.

 Članica žirija Selma Salihbašić osvrnula se na vrijeme u kojem je nastala  zbirka privijenac  mladih pisaca, vrijeme koje je uzdrmalo svaki damar našeg društva, vrijeme pandemije, neizvjesnosti  i  trajnih posljedica za svakog pojedinca. Usprkos tome, mladi pisci su uspjeli sačuvati i njegovati svoje umjetničke vrijednosti. O tome nam posebno svjedoče tri rada koja smo izabrali kao najbolje. Pokazali su nam da umjetnost živi i  opstaje i u teškim uslovima kada su u pitanje dovedeni osnovni postulati egzistencije, odnosno opstanka pojedinca na ovom svijetu.

 Trenutno se radi na pripremi zbirke za štampu, a promocija zbirke i dodjela nagrada su planirane za kraj marta ili početak aprila tekuće godine.

 Projekat Mladi pisci Ze-do kantona finansira Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Ze-do kantona, Grad Visoko, Skula programs d.o.o. i mnogobrojna fizička lica koja su podržala projekat putem kampanje Mladi pisci Ze-do kantona.

 

 

 

                                                                                 Umihana Krličević Omerović

                                                                                Predsjednica Udruženja za kutluru Kontrast

 

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.