Hrvatski izvoz oružja u 2013. oko 1,1 milijarde kuna

27 Jan 2014
3437 puta

Hrvatska je prošle godine izvezla naoružanja i vojne opreme za više od milijardu i sto milijuna kuna, a najvećim dijelom riječ je o najmodernijem naoružanju i opremi proizvedenoj u 15-tak hrvatskih poduzeća, doznaje  danas Hina iz državne Agencije Alan, koja se bavim uvozom i izvozom oružja i vojne opreme.

Najtraženiji izvozni proizvodi bili su pištolji karlovačkog HS Produkta u raznim kalibrima i inačicama te njihova jurišna puška VHS kalibra 5,56 mm u standardnoj i skračenoj inačici, potom snajperi raznih kalibara, ručni bacači granata RBG-6 kalibra 40 milimetara kao i streljivo za te ručne bacače, strojevi za razminiranje, vojna oprema, kacige, čizme i patrolni brodovi.

  Svi navedeni proizvodi su potpuno konkurentni cijenom i kvalitetom, što je bio i osnovni preduvjet za ostvarenje poslovnih rezultata, navode u RH Alanu.

   Među proizvođačima oružja i opreme u izvoznim rezultatima dobre rezultate postigli su puške i pištolji HS Produkta, zaštitne kacige Šestan Buscha kao i strojevi za razminiranje tvrtke Doking, a zapažene rezultate postigli su i poduzeća Kroko, AVB, Greben, Jelen, Atir, INKOP i VIKO.

   Državna Agencija Alan izravno je sudjelovala u oko četvrtini navedenog izvoza te kroz marketing i prezentacije, a ostatak izvoza odnosi se na druge, privatne tvrtke, kažu iz Agencije.

   Kako je nedavno najavio ministar obrane Ante Kotromanović hrvatski proizvođači oružja i vojne opreme mogu očekivati i pomoć od Ministarstva obrane RH i  Oružanih snaga RH pri proboju na strana tržišta.

   Hrvatska je tijekom prošle godine izvezla oružje i vojnu opremu u SAD, Austriju, Bangladeš, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Češku, Čile, Egipat, Estoniju, Filipine, Grčku, Irak, Italiju, JAR, Jordan, Kazahstan, Kolumbiju, Kosovo, Kuvajt, Latviju, Mađarsku, Maleziju, Maltu, Namibiju, Nizozemsku, Njemačku, Peru, Poljsku, Rumunjsku, Saudijsku Arabiju, Slovačku, Sloveniju, Švedsku, Švicarsku, Tunis, Tursku i Ujedinjeni Arapski Emirati.


 (Fena) zp

ocijeni
(0 glasova)

Antena Servis

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.