Hrvatska: Sabor odgodio usvajanje ZOR-a, sindikati ne žele nove pregovore

Hrvatske sindikalne središnjice neće obnoviti pregovore s Ministarstvom rada i mirovinskog sustava o prijedlogu novog Zakona o radu (ZOR) sve dok prijedlog ne bude povučen iz saborske procedure, poručili su sindikalni čelnici nakon što je saborska rasprava o ZOR-u odgođena za iduću srijedu.

U Saboru se jučer od zastupnika vladajuće koalicije neslužbeno čulo da je rasprava o ZOR-u odgođena za idući tjedan kako bi se time otvorio prostor za još jedan pokušaj dogovora ministra Miranda Mrsića sa sindikatima, koji zbog nezadovoljstva predloženim izmjenama ZOR-a prijete prosvjedima i općim štrajkom, javila je Hina.

No, ako Mrsić ne povuče sporni prijedlog, sindikalci neće s njim pregovarati. "Nismo dobili nikakav odgovor na naš službeni zahtjev za povlačenjem prijedloga izmjena ZOR-a iz procedure, a dok je prijedlog u proceduri nemamo ni formalno-pravne mogućnosti za pregovore", rekao je Hini predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel.

Zbog toga sindikati ne mogu odustati od najavljenih akcija. "Ako rasprava o ZOR-u bude održana u srijedu, mi ćemo na taj dan održati prosvjed pred Saborom, te isto tako organizirati opći štrajk, o čijem datumu ćemo javnost obavijestiti na vrijeme", najavio je Novosel.

U međuvremenu su i dvije međunarodne sindikalne asocijacije, Međunarodna konfederacija sindikata (ITUC) i Europska konfederacija sindikata (ETUC) uputile dopis hrvatskom premijeru Zoranu Milanoviću u kojem izražavaju duboku zabrinutost zbog upućivanja prijedloga novog ZOR-a u saborsku proceduru. Pozivaju na povlačenje ZOR-a iz procedure i ponovnu uspostavu socijalnog dijaloga kako bi se izbjegle nepotrebne tenzije i konflikti u društvu.

ITUC i ETUC dijele zabrinutost hrvatskih sindikata da će usvajanje prijedloga izmjena ZOR-a u sadašnjem obliku i sadržaju imati ozbiljne negativne posljedice za razvoj učinkovite politike zapošljavanja i radne odnose. Takav zakon doveo bi do drastičnog pogoršanja uvjeta života i rada hrvatskih građana, produbljivanja nejednakosti i potkopavanja temelja za budućnost ekonomije i društva, stoji u pismu.

ITUC i ETUC ističu punu podršku legitimnim zahtjevima hrvatskih sindikata i njihovim prosvjednim akcijama u pokušaju da skrenu pozornost Vlade na ozbiljnost situacije, na potrebu za napuštanjem njezinog trenutnog beskompromisnog pristupa i uspostavom istinskog i djelotvornog socijalnog dijaloga.

Ministar rada i mirovinskog sustava RH Mirando Mrsić nije danas novinarima konkretno odgovorio na pitanje zašto je odgođena saborska rasprava o izmjenama Zakona o radu (ZOR) ustvrdivši kako je Zakon o zaštiti na radu, o kojem se danas raspravlja, jednako važan kao i ZOR. 
"Željeli smo krenuti sa Zakonom o zaštiti na radu, s ciljem da promoviramo zaštitu na radu kao jednako važnu ZOR-u", rekao je Mrsić upitan da objasni zašto je saborska rasprava o ZOR-u, koja je bila najavljivana za danas, odgođena za idući tjedan. 
Izrazio je željenje što sindikati nisu Zakonu o zaštiti na radu posvetili toliko pažnje kao ZOR-u. "Taj zakon se tiče svakog radnika, tiče se njegova zdravlja, okoline i jednako je važan, pa čak i važniji od ZOR-a u nekim segmentima", poručio je.
"ZOR je u saborskoj proceduri, a tri zakona koja smo mi pustili u saborsku proceduru (ZOR, Zakon o zaštiti na radu i Zakon o
reprezentativnosti) za nas su jednako važna", poručio je Mrsić.
Upitan strahuje li od reakcije sindikata Mrsić je odgovorio da je izražavanje nezadovoljstva njihovo legitimno pravo. "Ovim putem ih pozivam da sjednemo za stol i razgovoramo, mi smo uvijek bili otvoreni za razgovor", rekao je.
Na pitanje hoće li se ići na dodatno smanjenje plaća javnim i državnim službama, Mrsić je odgovorio da se mora uskladiti rashodovna strana prema deficitu, tako da su sve opcije na stolu, pa i ta.

 

{fcomment}

ocijeni
(0 glasova)

Antena Servis

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.