Hrvatska se priprema za moguću pojavu ebole

Hrvatska se intenzivno priprema za moguću pojavu virusa ebole, te su priređene dvije lokacije za mogući smještaj oboljelih osoba, izjavila je danas Alemka Markotić, pročelnica Odjela za znanstvena istraživanja Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević u Zagrebu.

Markotić je u sklopu jednodnevnog simpozija "Epidemija ebole - izazov za suvremenu medicinu" u Rijeci rekla da se dosad ebola pojavila u šest zemalja, oboljelo je 5200 osoba, a preminulo je 2000.

Bolest se neće tako lako zaustaviti pa treba pripremiti zdravstveni sustav za moguću pojavu oboljelih. Na Klinici Dr. Fran Mihaljević
pripremljeno je šest kreveta na odjelu za izolaciju, a u riječkom  KBC-u postoje još četiri kreveta u izolaciji, rekla je Markotić.

Na simpoziju je uvodno predavanje održao Ivan-Christian Kurolt s  Klinike Dr. Fran Mihaljević, podsjetivši da se virus te smrtonosne
bolesti prvi put pojavio 1976. godine istovremeno u dvjema afričkim državama, Sudanu i DR Kongo.

Od tada su u više navrata izbijale epidemije različitih virusa iz  roda ebola u subsaharskoj Africi, s visokom stopom smrtnosti između 30 i 90 posto, kazao je Kurolt.

(Fena) ib

{fcomment}

ocijeni
(0 glasova)

Antena Servis

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.