Josipović: Hrvatska neće vojno sudjelovati u napadima na IS

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović rekao je u utorak u New Yorku kako Hrvatska neće vojno sudjelovati u napadima na Islamsku državu na koju su Sjedinjene Države po prvi put izvršile napad i u Siriji, ali da podržava tu borbu i da je politički dio koalicije koju je SAD okupio.

Kako je rekao, riječ je očekivanoj aktivnosti nakon svih najava američke administracije i samog predsjednika Baracka Obame, te dodao da je borba protiv džihadista Islamske države, terorizma i zločina koje te navodna država prakticira jest nešto što valja podržati.

"Mi kao što sam rekao ne sudjelujemo i nećemo vojno sudjelovati, ali podržavamo i tu smo u političkom smislu ta koalicija, dakle nema nikakve vojne aktivnosti. Mi smo naravno kao i na nekim drugim točkama svijeta spremni uskočiti s humanitarnom i drugom pomoći", rekao je Josipović hrvatskim novinarima na rubu Opće skupštine Ujedinjenih naroda gdje je govorio na skupu o klimatskim promjenama.

Dodao je kako veliki dio islamskog svijeta zagovara obračun s Islamskom državom.

Američki napad na ciljeve Isklamske države u Siriji komentirala je i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić koja također u New Yorku sudjeluje na Općoj skupštini. Istaknula je da je ovo samo nastavak borbe protiv Islamske države.

"Činjenica da je faktički počela reakcija, a ne samo riječi, mislim da povećava sigurnost, a ne smanjuje. Prijetnja postoji za sve zemlje, to je pitanje neposredne prijetnje cijelom svijetu", rekla je Pusić. 

(Fena) gp

{fcomment}

ocijeni
(0 glasova)

Antena Servis

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.