Izvještaj CZ za 20.03.2020.godine

Red.

broj

VRSTA INFORMACIJE

DNEVNO STANJE

 

1.

Prirodne nepogode i druge pojave i događaji

Prema službenim podacima Doma zdravlja Tešanj na području općine Tešanj u protekla 24 sata nema novih potvrđenih slučaja oboljelih od Coronavirusa, niti je bilo sumnjivih slučaja koji su poslani na analizu. Trenutno je u samoizolaciji 376 osoba.

U skladu sa proglašenim stanjem nesreće uzrokovane  pojavom Coronavirusa (COVID-19) i naredbama Federalnog štaba civilne zaštite, Općinski štab civilne zaštite Tešanj proteklog dana je izdao novi set naredbi kojim se pojačavaju mjere na suzbijanju širenja zaraze na području općine Tešanj (iste su dostupne na linku:  http://www.opcina-tesanj.ba/index.php?option=com_content&view=article&id=18943:naredba-2&catid=130:top-novosti&Itemid=55).

Nastavljena je pojačana kontrola osoba kojima je određena kućna samoizolacija, a koju su provodili pripadnici Policijske stanice Tešanj i sanitarni inspektor Općine Tešanj. Vršena je i kontrola nad provođenjem naredbi o ograničavanju rada ugostiteljskih i drugih objekata.

Pored navedenih aktivnosti u toku dana i večernjim satima nastavljeno je pranje ulica i trotoara i dezinfekcija javnih površina (igrališta) u  cilju provođenja pojačane komunalne higijene, koje su provodili Služba za asanciju, vodosnabdjevanje i čistoću JP Rad dd Tešanj i Profesionalna vatrogasna jedinica sa Službom zaštite od požara.

Danas će početi i provođenje pojačanih mjera dezinfekcije objekata javne upotrebe (tržni centri, elektro, pošte, telekom, banke,poreska uprava, carina i dr.) od strane Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Tešanj.

Vršeno je plakatiranje upozorenja i postupaka građana usljed Coronavirusa na javnim mjestima.

Sve navedene aktivnosti provodit će se i u narednom periodu.

I dalje su na snazi mjere izbjegavanja boravka u grupama na otvorenim i javnim prostorima,  kao i provođenje svih mjera lične i opće higijene.

Podsjećamo da su svi građani koji su nedavno boravili u rizičnim područijima zaraženim Coronavirusom prema zakonskoj obavezi dužni poštovati boravak u samoizolaciji. U provođenju kontrole samoizolacije i dalje će biti uključeni službenici Policijske stanice Tešanj.

U slučaju pojave simptoma bolesti  (povišena temperatura otežano disanje) osoba se treba javiti TELEFONOM  svom porodičnom ljekaru (od 07:00 do 15:00 sati) ili Službi hitne medicinske pomoći na broj telefona 124.

Sve informacije o primijeni naredbi, prijave nepoštivanja istih mogu se dobiti na broj telefona 121 (Operativni centar civilne zaštite).

Općinski štab civilne zaštite će u skladu sa naredbama i preporukama štabova civilne zaštite viših nivoa vlasti i preporukama kriznih štabova izdavati naredbe u skladu sa trenutnom situacijom , a sve u cilju što efikasnijeg provođenja mjera na suzbijanju zaraze Coronavirusom.

I

2.

Stanje puteva

Magistralni put M-17: Šamac-Sarajevo i magistralni put M-4: Doboj-Banja Luka: suhi. Zbog izvođenja radova na sanaciji mosta preko rijeke Radušice  na magistralnom putu  M-4 u Rosuljama, saobraća se privremenom obilaznicom.

Regionalni put RP-474: Novi Šeher-Prnjavor: suh.

Lokalni putevi: suhi.

Saobraćaj se odvija po suhim putevima.

 

3.

Klimatološki i drugi uslovi

Stanje u 08:00 sati: vedro i sunčano;

-Temperatura zraka u 08:00 sati: 5ºC;

-Relativna vlažnost: 53%;

-Pritisak: 1007,0 mbar;  

-Pravac i brzina vjetra: - m/s;

-Količina padavina za protekla 24 sata: - lit/m2;

-Vodostaj rijeka: BOSNA, USORA- U granicama normalnog. TEŠANJKA –Ispod normalnog. Vodostaj Usore jutros je iznosio 74 cm.

 

4.

Informacije iz Policijske uprave

 

U protekla 24 sata na području općine evidentirano je:

-          1  krivično djelo i

-          2 prijave građana.

 

5.

Informacije iz Službe hitne pomoći i porođajnog odjela

 

-Služba hitne pomoći u protekla 24 sata evidentirala je 50 intervencija, od toga 4 zbog povreda. U bolnicu je upućeno 13 osoba.

-Na porođajnom odjelu Opće bolnice u protekla 24 sata rođena je 1 muška beba.

 

6.

Snabdjevanje energentima, vodom i stanje telefonskih veza

ELEKTRIČNA ENERGIJA – Uredno snabdjevanje.

VODA- Snabdjevanje vodom korisnika vodovodnih sistema Tešanj, Jelah i Kraševo jutros se vrši uredno i ista zadovoljava  zahtjeve Pravilnika o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće.
TELEFONSKE VEZE-  Zbog prekida telefonskog voda u Industrijskoj zoni Bukva bez telefonskih veza je područje Novog Sela, a otežane telefonske veze su i na području MZ Trepče.

TOPLOTNA ENERGIJA- Uredno snabdjevanje.

 

7.

Ostale informacije

/

 

ocijeni
(0 glasova)

Antena Servis

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.