Teslić: Nezadovoljstvo zbog racionalizacije mreže osnovnih škola

Tokom konferencije za novinare koja je jučer održana u pres centru opštine Teslić, predstavnici lokalne uprave Teslić i mjesne zajednice Vitkovci izrazili neslaganje sa odlukom Vlade RS o racionalizaciji mreže osnovnih škola na području opštine Teslić.

Naime, prema informacija dobijenim iz Ministarstva prosvjete i kulture RS, a u skladu sa odlukom o racionalizacijom mreže osnovnih škola na području RS, na području opštine Teslić će dosadašnja centralna škola u Vitkovcima promijeniti status u devetorazrednu područnu.
Prema riječima načelnika Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti, Borislava Tešića, Skupština opštine Teslić, na sjednici održanoj 3. marta 2015. godine, usvojila je zaključak kojim se podržava inicijativa Načelnika opštine da se postojeća mreža osnovnih škola zadrži. „O ovakvom stavu, Skupština opštine Teslić obavjestila je i Ministarstvo prosvjete i kulture RS, takođe, bitno je pomenuti da je i Aktiv direktora osnovnih škola podržao inicijativu Načelnika opštine" – rekao je Tešić.
Tešić je pojasnio da je Vlada RS donijela odluku kojom se ukida status Osnovne škole u Vitkovcima kao pravnog subjekta. „Ukidanjem pravnog subjekta i prelazak škole u status područne osnovne škole ,predstavlja korak ka gašenju, u nekoj bliskoj budućnosti škole u Vitkovcima" – dodao je Tešić.
Tešić je izrazio mišljenje da su ovakve odluke politički motivisane, jer je, kako je istakao, u posljednje vrijeme, na školske odbore vršen je neviđen pritisak od strane nadležnog ministarstva, na šta je u nekoliko navrata, ukazivao Načelnik opštine Teslić zajedno sa školskim odborima.
„Smatramo da ovakve oduke otežavaju i ovako težak život na selu i da se gaženjem pošta, ambulanti i škola, gasi i ono malo želje u mladima, koji žele da žive i zasnuju svoje porodice na selu. Stoga pozivamo Vladu RS da poništi svoju odluku i da konačno počne da radi u interesu građana opštine Teslić" – istakao je Tešić i dodao da će se Opština Teslić boriti svim pravnim sredstvima za opstanak mreže osnovnih škola na području opštine Teslić.
Predsjednik savjeta mjesne zajednice Vitkovci, Nikola Stokić, rekao je da po saznanju da je odlukom Vlade RS, Osnovna škola „Vuk S. Karadžić u Vitkovcima, izgubila status javne ustanove, savjet mjesne zajednice Vitkovci se odmah sastao i organizovao protest kojim je Vladi RS upućen poruka da se mještani Vitkovaca ne slažu sa njenom odlukom. U nedjelju 05. jula, organizovali smo protest na kojem je bilo oko 50 građana i na kojem su doneseni zaključci na koji način da se bori protiv ovakve odluke" – rekao je Stokić.
Stokić je pojasnio da je jedan od zaključaka da se ide sa peticijom građana mjesne zajednice Vitkovci i druge tri, koje gravitiraju oko osnovne škole, a takođe, odlučeno je da se uputi protestno pismo svim institucijama Republike Srpske."Potez Vlade RS nije nimalo dobar, jer se mjesna zajednica Vitkovci nalazi na granici sa Federacijom BiH, sa novoformiranom opštinom Stanari i u školu idu učenici sa područja pet mjesnih zajednica . Gubitkom statusa ove osnovne škole, postoji mogućnost i nagovještaj da će roditelji iz susjednih mjesnih zajednica povući svoju djecu iz škola prema gradskim školama što će veoma brzo dovesti do samog gašenja škole" – rekao je Stokić.
Stokić je iskoristio priliku da na najavi protest koji će se održati 19.07.2015. godine, u 10 časova ispred osnovne škole, a na kojem će se okupiti mještani svih mjesnih zajednica čija djeca pohađaju osnovnu školu u Vitkovcima.

 
{fcomment}

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.