AP dao otkaz novinarki zbog kritikovanja Izraela, BBC na udaru zbog pristrasnog izvještavanja

21 Maj 2021
218 puta

Američka novinska agencija Associated Press (AP) otpustila je novinarku Emily Wilder koja je kritikovala izraelsko postupanje prema Palestinacima u Sheikh Jerrahu, kao i način na koji mediji tretiraju te događaje, javlja Anadolu Agency (AA).

U e-pošti koja je poslana zaposlenicima AP-a a koju su neki od njih podijelili na društvenim mrežama, navedeno je da Wilder više ne radi za ovu medijsku kuću.

Kasnije je Wilder pozadinu ovog incidenta ispričala kolegama iz "Washington Posta", ističući kako je ugovor s AP-om raskinut s obrazloženjem da je kršila načela korištenja društvenih mreža, ali da joj nije predočeno koja je to načela prekršila.

Napominjući da je Jevrejka i da nikada nije skrivala svoj identitet i ličnost aktivistice, Wilder je izjavila da je tokom studentskih godina na Univerzitetu Stanford aktivno učestvovala u klubovima kao što su "Studenti za pravdu za Palestinu" i "Glas Jevreja za mir", odnosno kako je uvijek kritikovala izraelsku praksu prema Palestincima.

Ističući da je u AP-u počela raditi 3. maja, Wilder je navela da su njeni tvitovi u kojima kritikuje izraelsku praksu prema Palestincima, posebno u okrugu Sheikh Jerrah, i način na koji su se mediji bavili tim procesom, od strane pojedinih krugova pretvoreni u kampanju protiv nje.

"Reći Izrael, ali nikad ne reći Palestina, kazati rat, a nikada opsada ili okupacija politički su izbori, ali mediji uvijek koriste takve jasne preferencije bez upozorenja da su 'jednostrane'", jedan je od tvitova koji je Wilder napisala.

Ona je navela da su neki republikanski konzervativni krugovi na Stanfordu izvršili pritisak na AP aktuelizirajući neke njene stare objave na društvenim mrežama, zatim je ova kampanja rasla te, kako je kazala, AP nije mogao odoljeti tim pritiscima.

"Sve je to rezultat kampanje protiv mene. Po mom mišljenju, AP je podlegao tim smiješnim zahtjevima i jeftinim prijetnjama", poručila je Wilder, naglašavajući kako je sretna zbog poruka podrške koje su joj upućene nakon što je dobila otkaz.

Tokom izraelskih napada na Gazu uništena je zgrada u kojoj su se nalazili uredi AP-a i Al Jazeere. AP je osudio napad, a mnoge međunarodne institucije, posebno Bijela kuća, izjavile su da akcije "usmjerene na sprečavanje rada medijskih organizacija" ne mogu biti prihvaćene.

- Pro-izraelski stavovi BBC-ja izazvali reakcije -

Ono što je također naišlo na vrlo oštre reakcije na društvenim mrežama, a u kontekstu posljednjih napada na Gazu, jeste pristrasnost britanske javne televizije BBC prema Izraelu, u čijim napadima su ubijene desetine djece.

BBC je u svojim tekstovima za djecu ubijenu u izraelskim napadima na Gazu koristio termin "umrli", pa se u vijestima moglo pročitati da je "U Gazi umrlo 212 osoba, među kojima 61 dijete. U Izraelu ubijeno 12 osoba, jedno dijete".

BBC, čije je izvještavanje bilo pristrasno od početka napada, nije odgovorio na pitanja novinara AA o tome "zašto je takav jezik preferiran".

Ovakvo izvještavanje BBC-ja naišlo je također i na reakcije na društvenim mrežama pa su se u tom kontekstu mogli pročitati komentari s osudama.

"Sramotno. BBC još jednom izvještava da su Palestinci 'umrli', a Izraelci ubijeni. Ovo je sramota i neprihvatljivo", napisao je korisnik Twittera Waqas Tufail.

Osoba po imenu Simon na Twitteru je napisala: "Državna propaganda koja podržava režim aparthejda. To je tako jednostavno. Sramotno."

- Deutsche Welle ograničio kritičko izvještavanje o Izraelu -

Deutsche Welle (DW), njemačka međunarodna medijska kuća, ograničila je kritičko izvještavanje o Izraelu, pozivajući se na posebnu odgovornost Njemačke prema jevrejskoj državi zbog genocida.

Uredništvo DW-a u novom brifingu upućenom svom osoblju nakon aktuelnih dešavanja u toj regiji, zabranilo je svojim novinarima i urednicima da Izrael opisuju kao režim aparthejda (rasistička politika) i izvještavaju o zločinima nad Palestincima.

U dokumentu na dvije stranice koji je procurio i podijeljen na društvenim mrežama navodi se da naslijeđe genocida i posebna odgovornost Njemačke prema Izraelu i dalje predstavljaju važne osnove Ustava i vanjske politike Njemačke.

"Kao DW, nikada ne dovodimo u pitanje pravo Izraela na postojanje kao države, a ne dopuštamo ni osobama u našim vijestima da to čine", navodi se u dokumentu.

ocijeni
(0 glasova)

Antena Servis

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.