"Evropa postaje centar kokainske industrije"

07 Maj 2022
122 puta

Evropa sve više postaje centar za proizvodnju i transfer kokaina u druge regione svijeta, pored toga što je glavno tržište potrošnje, saopštile su danas agencije EU, upozoravajući i na širenje industrije metamfetamina.

Poslije kanabisa, kokain je droga koja se najviše konzumira u Evropi, sa milionima korisnika i prodajom od oko 10,5 milijardi evra u 2020. godini, navodi se u zajedničkom izvještaju agencije EU za sprovođenje zakona Evropol i agencije za droge EMCDDA.

Evropsko tržište raste, vođeno većom proizvodnjom u Južnoj Americi, kao i širenjem kapaciteta za preradu sirove droge u samoj Evropi.

Moglo bi još više rasti s razvojem novih vrsta proizvoda od kokaina koji se mogu pušiti, piše u izvještaju, u kojem se upozorava i na veće zdravstvene rizike.

"Više proizvodnje se, takođe, odvija u Evropi, što ukazuje na promjene u ulozi regiona u međunarodnoj trgovini kokainom", navodi se u izvještaju.

Prema podacima koje su prikupile agencije EU, Belgija je u centru ove nelegalne industrije u Evropi.

To je zemlja EU koja je zaplijenila najviše kokaina u 2020, posljednjoj godini za koju su dostupni podaci, ukupno 70 tona, i to uglavnom, u luci Antverpen, prema 49 tona u Holandiji, drugoj po veličini naciji u Evropi po pljenidbi droge.

Belgija je, takođe, vodeća zemlja u preradi koka paste, pored Holandije i Španije, dodaje se u izvještaju, koji kao dokaz navodi zapljenu velikih količina hemijskih prekursora za proizvodnju kokaina i informacije o postrojenjima za preradu.

Kokain uvezen u Evropu iz Južne Amerike se sve više ponovo izvozi u druge dijelove svijeta, posebno na Bliski istok i Aziju, što Evropu čini "ključnom tačkom za pretovar droge koja potiče iz drugih krajeva", navodi se u izvještaju.

Evropsko tržište metamfetamina takođe raste, ali je i dalje mnogo manje od tržišta kokaina, navodi se u izvještaju, uz napomenu da je teško procijeniti njegovu tačnu veličinu.

Ovaj sintetički stimulans se tradicionalno proizvodi uglavnom u Češkoj i konzumira u Istočnoj Evropi, ali novi podaci pokazuju da potražnja raste u Zapadnoj Evropi, posebno u Belgiji, koja je postala glavni proizvođač ove droge.

"Sada raste zabrinutost zbog proizvodnih pogona koji se nalaze u Belgiji i Holandiji, gdje se metamfetamin može proizvoditi u znatno većim razmjerama", napominje se u izvještaju.

Evropa je vodeći proizvođač metamfetamina širom svijeta, a evropski proizvođači sada sve više rade sa meksičkim kriminalnim grupama na poboljšanju proizvodnih procesa, upozorile su agencije EU.

(N.N.)

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.