Grupa G7: Nove sankcije Rusiji

Grupa najbogatijih zemalja svijeta - G7 postigla je dogovor o uvođenju novih sankcija Rusiji zbog krize u Ukrajini, objavljeno je u subotu u saopćenju, a visoki američki zvaničnik je izjavio da bi sankcije mogle biti uvedene već u ponedjeljak. 

- Dogovorili smo se da vrlo brzo uvedemo nove sankcije Rusiji. Imajući u vidu hitnost stvaranja uslova za uspješne i mirne demokratske predsjedničke izbore sljedećeg mjeseca u Ukrajini, postigli smo dogovor da hitno pooštrimo sankcije i mjere koje će povećati cijenu ruskih postupaka - navedeno je u zajedničkom saopćenju. 

Grupa G7 je u saopćenju pohvalila "uzdržanost" s kojom je nova vlada u Kijevu postupila prema naoružanim proruskim grupama koje su zauzele zgrade državne administracije u istočnoj Ukrajini. 

- Za razliku od njih, Rusija nije preduzela konkretne poteze u cilju poštovanja sporazuma iz Ženeve. Ona nije javno podržala sporazum, nije osudila postupke separatista koji pokušavaju da destabilizuju Ukrajinu niti je pozvala naoružane ekstremiste da mirno napuste zgrade državne adminsitracije koje su okupirali i polože oružje - poručila je Grupa G7 u saopćenju koje prenosi agencija AFP. 

Umjesto toga, Rusija je nastavila da doprinosi eskalaciji tenzija retorikom koja sve više zabrinjava i prijetećim vojnim manevrima na granici s Ukrajinom, navela je Grupa G7. 

- Mi ponovo oštro osuđujemo nezakoniti pokušaj Rusije da pripoji Krim i Sevastopolj koji mi ne priznajemo. Mi ćemo danas provesti pune pravne i praktične posljedice ove nezakonite aneksije, uključujući ekonomske, trgovinske i finansijske sankcije, ali one neće biti ograničene samo na te oblasti - zaključuje se u saopćenju, prenosi agencija Tanjug.

(Fena)

{fcomment}

ocijeni
(0 glasova)

Antena Servis

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.