Širenje EU prema zapadnom Balkanu je strateški važno!

07 Jan 2016
1909 puta

Jedan od strateških ciljeva i prioriteta u radu Vijeća Eropske unije u narednih šest mjeseci bit će širenje evropske zajednice prema zapadnom Balkanu, što bi trebalo dovesti do stabilizacije samog regiona, ali i EU, otkriva Dnevni avaz.

Naime, od 1. januara polugodišnje predsjedavanje Vijećem EU preuzela je Holandija, koja je već objavila i prioritete u svom radu.

Kako se navodi u dokumentu, širenje EU prema našem regionu trebalo bi dovesti do stabilizacije političkih prilika, ali i spuštanja određenih tenzija.

- Konflikti i povrede ljudskih prava na južnoj granici EU postali su previše dominantna karakteristika i stvorili su problem koji predugo traje, a to su humanitarni i socioekonomski izazovi. Proces proširenja i efektivni napredak zapadnog Balkana ka EU je zbog toga strateški važan - navodi se u dokumentu.

Kako je već najavljeno iz Predsjedništva BiH, ali i Vijeća ministara, naša država upravo u toku predsjedavanja Holandije planira predati svoju aplikaciju za članstvo, a ovakav plan i program rada Holandije trebao bi imati povoljan odraz na konačno prihvatanje naše aplikacije.

Kako se dalje ističe u dokumentu, EU je postala jak globalni faktor, čije se okruženje u posljednje vrijeme promijenilo kroz procese globalizacije te rast nestabilnosti u državama i regijama oko same EU, što je počelo ugrožavati sigurnost same Unije.

Ističe se da jačanje veza, konkurencija i sve veća složenost u odnosima u globalnom okruženju EU donose nove izazove i prilike.

Visok položaj na listi prioriteta, kako se navodi, imat će i izbjeglička kriza, koja još ne jenjava. Kao strateški planovi koji bi trebali dovesti do njenog rješenja, navode se zaključci koji su usvojeni na Ministarskoj konferenciji o ruti zapadnog Balkana koja je i „najprometnija". 

(FENA) J.Č.

ocijeni
(0 glasova)

Antena Servis

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.