Završen projekt deminiranja u Oraš Planjama

11 Jun 2021
268 puta

 Završetkom projekta oslobađanja 523.000 m2 minski sumnjive površine Oraš Planje u općini Tešanj, ova općina korak je bliže cilju da postane slobodna od mina.  Koliko je ovaj projekt značajan govori i činjenica da se upravo na tom lokalitetu od rata dogodilo12 minskih incidenata, u kojima je stradalo čak 14 osoba.

 Projekt je u potpunosti finansiran sredstvima koje je osigurala Vlada SAD, a aktivnosti deminiranja izvodilo je Udruženje Centar za obuku pasa za otkrivanje mina – MDDC.Realizacijom ovog projektapostignut je još jedan značajan uspjeh u oblasti protuminskog djelovanja u Bosni iHercegovini.

 Projekt MSP Oraš Planje pripremio je Centar za uklanjanje mina u BiH sa kojim je MDDC usko sarađivao tokom realizacije aktivnosti deminiranja, na kojima jepronađeno i uništeno74 mine i drugih eksplozivnih sredstava.

 Kako je naglasio načelnik općine Suad Huskić, projekt je od velikog značaja za lokalno stanovništvo koje je decenijama od završetka rata živjelo okruženo minama. „Želim iskazati zahvalnost vladi Sjedinjenih Američkih Država jer bez  njihove pomoći, općina Tešanj sigurno ne bi mogla realizovati navedeni projekat. Uspješno je uklonjena opasnost po život 900 stanovnika Oraš Planja i otvorene su mogućnosti strateškog razvoja turizma,obrade poljoprivrednog zemljišta, stvoreni preduslovi sigurnog vodosnabdjevanja ovog područja, kao i realizaciji planiranih projekata ove lokalne zajednice„ – naglasio je općinski načelnik.

 Završetakovog projekta predstavlja dobru osnovu za realizaciju zacrtanih ciljeva iz Strategije općine Tešanj, a to je da se do 2023. godine općina Tešanj u potpunosti očisti od mina. Sada je ova površina vraćena lokalnoj zajednici na sigurnu i produktivnu upotrebu.Poznato je da se niti jedna zajednica ne može razvijati ukoliko na njenoj teritoriji mine ograničavaju slobodu kretanja i življenja. Ohrabruje činjenica da će se na ovom lokalitetu moći ostvariti svi razvojni projekti koji su do sada bili onemogućeni zbog prisustva mina.

Nadamo se da će se pozitivni trend u ovoj općini nastaviti kroz deminiranje svih preostalih minski sumnjivih područja, kako bi se općina Tešanj približila svom konačnom cilju i postala što prije općina slobodna od mina.

ocijeni
(0 glasova)

Antena Servis

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.