Slovenski penzioneri putuju besplatno

30 Okt 2019
605 puta

Prihvaćen je prijedlog da bi penzioneri i svi stariji od 65 koji nisu u radnom odnosu trebali dobiti pravo na besplatan prevoz.

U slovenskom parlamentu bez glasa protiv je prošao zakonski prijedlog da umirovljenici i svi stariji od 65 godina koji nisu u radnom odnosu od sredine iduće godine dobiju pravo na besplatan prijevoz.

Za izmjene Zakona o cestovnom prijevozu, kojim se određuje da od 1. srpnja iduće godine umirovljenici imaju pravo na besplatan međugradski javni prijevoz, glasovalo je 75 prisutnih zastupnika u Državnom zboru, a nijedan glas nije bio protiv, prenosi Hina.

Za zakonske izmjene izborila se nekadašnja premijerka, a u sadašnjoj Vladi ministrica za infrastrukturu Alenka Bratušek.

Ona je nakon izglasavanja rekla da je vrlo zadovoljna, jer su umirovljenici, zbog niskih primanja, deprivilegirana društvena skupina, pa će im rezanje troškova prijevoza i mobilnost dobro doći.

Veterani, učenici sportaši i invalidi
Zadovoljna je i zato jer je to korak prema većem korištenju javnog prijevoza, čime se smanjuje ugljični otisak Slovenije, a sredstva prometa racionalnije koriste.

Prihvaćanje Zakona ipak nije prošlo bez amandmana, pa je tako prošao i prijedlog četiriju stranaka, dvije iz opozicije i dvije iz vladajućih, da besplatni javni prijevoz dobiju i slovenski veterani rata za osamostaljenje te najuspješniji učenici-sportaši i invalidi u kolicima.

Bratušek vodi stranku SAB, koja kao jednu od glavnih ciljnih skupina u biračkom tijelu ima umirovljenike, kojih je oko 550.000 i čine važan dio aktivnih birača, često presudnih na izborima.

Za umirovljeničke glasove se u Sloveniji najviše bori Demokratska stranka umirovljenika (DESUS) sadašnjeg ministra obrane Karla Erjavca, koji je zadnjih dvadesetak godina na raznim dužnostima u svakoj vladi, jer djeluje kao "jezičac na vagi" u različitim koalicijama.

(Al Jazeera)

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.