Human Rights Watch: Hrvatska se ne bi smjela priključiti Schengenu

08 Nov 2019
312 puta

Nezakonito i nasilno vraćanje tražitelja azila i migranata iz Hrvatske trebalo bi je diskvalifikovati iz ulaska u Schengensko područje, kaže se u izvještaju HRW-a.

Jedna od vodećih međunarodnih organizacija za zaštitu ljudskih prava kaže da se Hrvatska ne smije pustiti u zonu putovanja bez granica Evropske unije zbog svog postupanja prema migrantima koji u tu zemlju dolaze iz susjedne Bosne i Hercegovine, prenosi Anadolu Agency (AA).

U izvještaju objavljenom u petak, Human Rights Watch (HRW) kritikovao je Evropsku komisiju, jer je prošlog mjeseca poručila da je Hrvatska spremna da se pridruži takozvanom Schengenskom području.

"Nezakonito i nasilno vračanje tražitelja azila i migranata iz Hrvatske trebalo bi je diskvalifikovati iz ulaska u Schengensko područje. Potez Evropske komisije šalje poruku da ozbiljna kršenja ljudskih prava nisu prepreka za pridruživanje Schengenu", ističe se između ostalog u izvještaju HRW-a.

Iz Hrvatske za sada nije bilo reakcija na izvještaj HRW-a. Hrvatski zvaničnici ranije su negirali optužbe o zlostavljanju, koje su iznosili migranti i organizacije za ljudska prava.

(AA)

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.