Juncker: Velika Britanija će napustiti EU do 31. januara

06 Nov 2019
231 puta

Odlazeći predsjednik Evropske komisije kaže da je Brexit preduga priča, koja se mora privesti kraju.

Odlazeći predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker izjavio je kako vjeruje da će Velika Britanija do 31. januara 2020. godine napustiti Evropsku uniju.

On je rekao da je Brexit "preduga priča, koja se mora privesti kraju", javlja Anadolija, pozivajući se na BBC.

Osvrnuvši se na tvrdnje britanskog premijera Borisa Johnsona da će ispregovarati o trgovinskom sporazumu s EU-om prije kraja decembra 2020. godine, Juncker je kazao da neki zastupnici u Parlamentu Velike Britanije misle da će pregovaranje o sporazumu biti lako te je podsjetio da su razgovori o slobodnoj trgovini s Kanadom trajali godinama.

Odlučivat će naredna EK
Smatra da predizborno obećanje opozicijske Laburističke stranke da će, ukoliko pobijedi na parlamentarnim izborima 12. decembra, ponovo pregovarati o novom sporazumu s EU-om nerealan pristup.

"Tada više neću biti na ovoj funkciji. Tako da će naredna [Evropska] komisija o tome odlučivati, ali iskreno mislim da to nije realan pristup", rekao je Juncker.

Velika Britanija je trebala napustiti EU 31. oktobra, ali novim produženjem, koje je odobrio blok za napuštanje EU-a, sada je 31. januar 2020. godine.

(Al Jazeera)

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.