Austrija izmijenila zakon o saobraćaju, strože kazne i oduzimanje vozila

29 Apr 2022
875 puta

Austrijski parlament usvojio je izmjenu Zakona o saobraćaju kojim je povećao kazne za ilegalne trke i "tjuning" vozila, a te kazne idu ne samo do oduzimanja vozačke dozvole, već i privremeno oduzimanje vozila.

Izmjena zakona tiče se prije svega "tjuning scene", koja sprovodi izmjene na svojim vozilima koja nisu u skladu sa zakonom, ali i protiv osoba koje učestvuju u ilegalnim trkama.

Policija je dobila mogućnost da, kada ustanovi nedozvoljene izmjene na vozilu, brže djeluje i zabrani dalju vožnju, te i sa većim novčanim iznosima kazni vozače.

Ovo važi i za vozače koji značajno prekorače ograničenje brzine u naseljenim mjestima.

Policija je dobila mogućnost da zabrani nastavak vožnje na do 72 sata, i to ne samo oduzimanjem vozačke dozvole, ili tablica, već ključeva i vozila.

Iz vladajuće koalicije ukazano je da je sve više udesa koje su izazvali upravo članovi "tjuning scene", koji su poznati po agresivnom načinu vožnje.

Naglašeno je da izmjene zakona nisu donijele nikakve nove kategorije prekršaja, već samo precizira postojeće.

Ministarka saobraćaja Leonore Gevesler podvukla je da izmjena zakona usmjerena protiv onih koji nelegalno vrše izmjene na automobilima i koji se ponašaju opasno u saobraćaju.

ocijeni
(0 glasova)

Antena Servis

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.